BIRO PRIČE

POČINJE SVETI MESEC RAMAZAN: Vreme dobročinstva i blagoslova

UAE su najavili skraćeno radno vreme za radnike u javnom i privatnom sektoru u zemlji tokom narednih nedelja

Komitet za posmatranje Meseca Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) objavio je da je u ponedeljak, 11. marta 2024. godine prvi dan Ramazana u UAE.

Ramazan je deveti mesec islamskog kalendara. Smatra se najsvetijim mesecom u godini, jer je to bio mesec u kom je Kur'an objavljen Poslaniku Muhamedu, u noći Lejlet Al Kadr, jedne od poslednjih deset noći Ramazana. Sveti mesec u islamu je mesec dobročinstva i blagoslova. Za vreme Ramazana od zdravih muslimana se traži da se uzdržavaju od jela i pića od izlaska do zalaska sunca. Ovaj post predstavlja jedan od pet stubova islama.

UAE su najavili skraćeno radno vreme za radnike u javnom i privatnom sektoru u zemlji tokom Svetog meseca. Federalna uprava za državne kadrove (FAHR) izdala je cirkular u kojem je precizirano službeno radno vreme za službenike federalne vlade tokom  Ramazana. Radno vreme će biti od ponedeljka do četvrtka od devet do 14.30 časova, a petkom od devet  do 12 časova. Većina uslužnih centara Generalnog direktorata za boravak i poslove sa strancima u Dubaiju (GDRFA) ostaće otvoreni od devet do 17 sati tokom Svetog meseca.

Za zaposlene u privatnom sektoru, Ministarstvo ljudskih resursa i emiratizacije (MoHRE) najavilo je smanjenje od dva radna sata dnevno.

Predsednik UAE Njegovo Visočanstvo šeik Muhamed bin Zajed Al Nahjan, poslao je čestitke kraljevima, emirima i predsednicima arapskih i islamskih naroda, povodom dolaska Ramazana. Njegovo Visočanstvo šeik Mohamed poželeo je liderima i narodu dobro zdravlje i blagostanje, i uputio želje za dalji napredak i prosperitet arapskih i islamskih naroda.

Njegovo visočanstvo šeik Muhamed bin Rašid Al Maktum, potpredsednik, premijer i vladar Dubaija, i Njegovo visočanstvo šeik Mansur bin Zajed Al Nahjan, potpredsednik i zamenik premijera uputili su slične poruke arapskim i muslimanskim liderima povom Ramazana

Očekuje se da će, prema astronomskim proračunima, Sveti mesec trajati 30 dana. Ramazanski bajram bi trebalo da bude u sredu, 10. aprila. Prema listi praznika koju su objavili UAE, stanovnici će dobiti odmor od 29. dana Ramazana do trećeg dana Ševala kako bi proslavili Ramazanski bajram. Odgovarajući datumi po gregorijanskom kalendaru su od utorka, 9. aprila, do subote, 13. aprila. 

Naš BIRO

Foto: Pexels.com/Burak The Weekender


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


;