BIRO PRIČE

Opera u Dubaiju zavisi od njega: Atila iz Pančeva "drži konce" ove zgrade u svojim rukama

Atila Bisak pokrenuo je i Jutjub kanal, kako bi, između ostalog, upoznao ljude sa svojom profesijom

Atila Bisak (33) iz Pančeva, po struci inženjer nafte i gasa, dve godine živi u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), a bavi se i te kako zanimljivim i, može se reći, poslom neophodnim da bi bilo koja zgrada: firma ili ustanova, u jednom gradu mogla da funkcioniše. Njegov posao je fasiliti menadžment (FM), a detaljnije o ovoj profesiji, odlasku u UAE i pokretanju svog Jutjub kanala, Atila je govorio za Naš Biro.

Bisak je otišao u Dubai kada je imao 31 godinu, i tada mu, priča, odlazak iz Srbije nije teško pao. Naprotiv, na to je gledao kao na zanimljivo iskustvo u životu.

- Glavni motiv odlaska u Dubai bio je želja za boljim životom (u materijalnom smislu) i novo iskustvo u dalekoj, nepoznatoj zemlji. Tada mi nije bilo teško, već zanimljivo, jer je to za mene bio prvi put da odlazim iz zemlje na duži period. Moram da kažem da mi je sada mnogo teže i da mi nedostaje Pančevo svakog dana. Kada postignem svoje ciljeve ovde, planiram da se vratim - započinje svoju priču Atila.

Kako kaže, posao kojim se bavi u Emiratima ne može se opisati ukratko. Zato je i pokrenuo Jutjub kanal i u svom prvom snimku detaljno objasnio šta znači baviti se ovom profesijom. 

- U svom prvom videu sam pokušao da dočaram šta je FM, s obzirom na to da je nemoguće definisati u nekoliko rečenica, ali ako bih baš morao da opišem sve u 3 rečenice onda bi to bilo: Facility Management (FM) je efikasno upravljanje ustanovom ili objektom u cilju očuvanja, održavanja i razvoja, uz akcenat na maksimalno pružanje podrške biznisu, a usmerenosti ka klijentu. FM takođe uključuje imovinsku strategiju, upravljanje poslovnim prostorom, administracijom i ugovorima vezanim za održavanje te ustanove, kao balansiranje budžetom i pametno angažovanje resursa kako bi se postigao ekonomičan kvalitet i podigao standard. Na kraju, ono što ima najveći uticaj je očuvanje i podizanje imidža kompanije ili firme, jer pokvaren lift, nepodnošljiva vrućina u bioskopu ili pojava pacova nasred tržnog centra demonstriraju ono što bi se dešavalo svaki dan da nije FM-a. Na kraju krajeva, niko ne zna šta je FM dok se problem ne pojavi, a tada shvatimo koliko samo jedan mali propust FM-a može imati velike posledice - ističe Atila.

Kako kaže, njegov Jutjub kanal otvoren je kao rezultat njegovog rada na sebi koji je uključivao miks javnog nastupa i prezentacije pred kamerom, a sve je počelo iz dosade kada je svet prvi put bio zatvoren zbog pandemije korona virusa. 

- Jedan od glavnih pokretača je bio taj što volim detaljno da objašnjavam ono u šta se razumem, s obzirom na to da sam po struci inženjer (dipl. inženjer nafte i gasa). Otud i želja da pokrenem kanal u kome ću deliti neka svoja saznanja, iskustva i razmišljanja, sa ciljem da moj sadržaj bude nekome od koristi - priča Bisak. 

Dodaje i da za sada još nema ciljnu grupu jer je prvi video objavio bez puno razmišljanja.

- Da sam čekao da razvijem ideju do sitnih detalja, to bi se odugovlačilo u nedogled. Kako vreme bude prolazililo, ciljevi će se razviti i iskristalizovati pa ću približnije znati kome se obraćam - navodi.

Atila kaže da je prednost njegovog posla, i ono što je njemu najvažnije, sticanje znanja i iskustva iz što više oblasti.

- Upravo to mi i omogućava moj posao koji zahteva da budem blisko upućen u dnevne aktivnosti svih zaposlenih. Na primer, kolege različitih profesija kao što su audio inženjeri, biznis development menadžeri, marketing menadžeri ili reditelji su eksperti u svom poslu, a ja imam tu mogućnost da sednem sa njima, da ih ispitujem i učim od njih i akumuliram neko meni planski potrebno iskustvo koje će mi trebati u budućnosti. I svi su oni voljni da pričaju satima i prenesu znanje ukoliko vide da se interesujete u njihov rad - objašnjava naš sagovornik. 

Kako navodi, profesija kojom se bavi ima samo jednu manu - ovaj posao može da bude stresan u početku. 

Bisak se fasiliti menadžmentom u Dubaiju bavi oko 2 godine, ali je, ističe, dosta iskustva stekao u porodičnom biznisu kojim se bavio još kao tinejdžer, od završetka osnovne škole.

NAŠ BIRO

Foto: Privatna arhiva

;