BIRO PRIČE

Ovome se niko nije nadao: Problem sa poletanjem Solar Impulse 2 (uživo)

"Solar Impulse 2", koji je 10. marta poleteo iz Abu Dabija na put oko sveta bez kapi goriva, suočen sa bizarnim problemom.

Avion koji je trebalo sinoć da napusti Ahmedabad i odleti za Varanasi u Indiji, ostao je u ovom delu Indije duže nego uobičajeno. Problem nije bio tehničke prirode - sunca (koje je njegovo osnovno i jedino gorivo) bilo je dovoljno, ali je "zakazao" ljudski faktor. Tačnije - papirologija! Kako Naš Biro saznaje, avion "Solar Impulse 2", u čiju misiju su uprte oči celog sveta, noćas nije mogao da krene na sledeću rutu zbog bizarnog problema! Rano jutros taj problem je rešen. Bertrand Pikard, jedan od pilota, bio je zadržan u Ahmedabadu zbog problema sa carinom. On na ulasku u zemlju nije dobio pečat u pasoš, te je cela misija kasnila. Na sreću, ovaj propust je ispravljen, pa je tako "Solar Impulse 2" nastavio svoj let. 

    

Slika preuzeta sa instagrama

  

Avion je konačno napustio Ahmedabad

     

Inače, dužina tog leta je 1.127,9km. Planirali su da let traje oko 15 sati, a maksimalna visina na letu je bila 5.180 metara. Pilot je bio Andre Boršberg.

        

     

Solar Impulse 2 je uspešno sleteo u 15:03 (UTC) u Varanasi. Sve čestitke!

     

Sletanje u Varanasi: 

  

Stanica - Mandelej u Mjanmaru (Burma). Dužina ovog leta je 1.408 kilometara, a procenjeno je da će let trajati oko 20 sati, međutim na ovom letu je oboren rekord u brzini. Avion je dostigao brzinu od neverovatnih 216,68 kilometara na čas! Tako da su stigli za 13 sati. Pilot je bio Bertrand Pikard. Zvanično vreme sletanja je 13:21 UTC.

Kontrolnu stanicu u Monaku je posetio princ Albert od Monaka. Čestitao je pilotu na uspešnom sletanju i popričao o sledećoj destinaciji.

     

Pogledajte uzletanje aviona iz Varanasija:

    

Let od Varanasija do Mandeleja:

    

Sletanje u Mandelej:

   

Doček:

        

Takođe pogledajte prenosni hangar u kojem će biti večeras smešten SI2:

      

Pratite BIRO, uskoro novi prenosi uživo. Sledeći let je zakazan za sredu, ako vremenski uslovi dozvole, a odredište je Chongqing u Kini.

   

Više o avionu pročitajte na: Avion bez kapi goriva krenuo na put oko sveta i na “Solar Impulse 2” - letelica koja bi mogla da preokrene tok istorije!

   

Ako ste na nekoj od lokacija gde proleće ovaj avion, rado ćemo objaviti Vaše fotografije. Možete nam slati na mejl redakcija@nasbiro.com ili na Facebook stranicu NašBIRO.

   

Aleksandra Tanasković