BIRO PRIČE

​Onlajn venčanje u UAE: Uslovi, dokumenta i procedura

Prilikom prijave za venčanje na daljinu, parovi moraju da podnesu nekoliko dokumenata i da ispune određenje uslove

Venčanje u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) sada je moguće obaviti „na klik“. Budući mladenci mogu da se venčaju onlajn i da dobiju venčani list.

U oktobru 2023. godine, sudovi u Dubaiju su predstavili inovativne usluge kao što su usluge „Građanski brak na daljinu“ i „Digitalna atestacija“. Usluga civilnog braka na daljinu omogućava nemuslimanskim stanovnicima Dubaija da dobiju službeno priznat i overen elektronski bračni ugovor. Ovaj ugovor ne zahteva dodatne potvrde ako se koristi u UAE, pod uslovom da je jedna od strana stanovnik Dubaija i da obe strane, tj. i mlada i mladoženja imaju najmanje 21 godinu.

Međutim, kada se prijavljuju za onlajn venčanje, parovi moraju da dostave nekoliko dokumenata i da ispune određene uslove.

Građanski brak na daljinu od strane suda u Dubaiju

 • Obe strane moraju da budu slobodne, tj. da nisu u braku
 • Obe strane moraju da budu nemuslimanske veroispovesti
 • Jedna strana - ili mlada ili mladoženja - mora da bude stanovnik Dubaija i da ima Emirates ID
 • Budući supružnici moraju da imaju navršenu barem 21. godinu života
 • Neophodna je overena potvrda o socijalnom statusu obe strane (neoženjen/neudata) iz ambasade matične zemlje
 • Ako su dokumenta izdata van zemlje, moraju da budu overena od strane nadležnih zvaničnih organa
 • Sva dokumenta moraju da budu u PDF formatu
 • Dokumenta na jeziku koji nije arapski moraju da budu prevedena na arapski od strane ovlašćenog pravnog prevodioca iz Ministarstva pravde UAE
 • Dokumenta izdata izvan UAE takođe moraju da budu propisno overena od strane Ministarstva inostranih poslova u matičnoj zemlji, ambasade UAE u toj zemlji i Ministarstva inostranih poslova i međunarodne saradnje UAE.

Dubai Courts je razvio automatizovani sistem za faze ugovora, uključujući autorizaciju, sertifikaciju i ispravku, što je značajno pojednostavilo iskustvo za klijente. Da bi organizovali onlajn venčanje u UAE, mladenci bi trebalo da isprate sledeće korake:

 • Komunikaciju sa akreditovanim centrima putem telefona ili lično
 • Podnošenje elektronskog zahteva
 • Plaćanje potrebnih naknada

Nakon toga mladenci dobijaju odobreni elektronski ugovor.

Uskoro sudbonosno "da" i putem video-konferencije u Abu Dabiju

Usluga video-konferencije za sklapanje braka omogućiće stanovnicima da se prijave za sklapanje bračnog ugovora elektronskim putem u Abu Dabiju. Takođe mogu da dobiju odobrenja i da završe procedure plaćanja putem interneta. Kako bi pojedincima bilo što jednostavnije da jedan od najvažnijih i najlepših događaja u životu, makar što se formalnog dela tiče lako obave, zakazivanje termina za potpisivanje bračnog ugovora moguće je obaviti na daljinu pomoću tehnologije video-konferencije.

Softver za video konferencije Sudsko odeljenje Abu Dabija (ADJD) predstavio je na manifestaciji Gitex Global 2023. u Dubaiju. ADJD je saopštio da će se primanje konačnog dokumenta o bračnom ugovoru obaviti i elektronskim putem, a digitalni potpisi obe strane su pravno obavezujući.

Kako se prijaviti za digitalno venčanje?

Kandidati moraju koristiti UAE Pass da bi koristili digitalnu uslugu.

Prvi korak je elektronsko podnošenje zahteva za bračni ugovor. Zatim sačekajte da dobijete odobrenje i dovršite onlajn proceduru plaćanja.

Sledeći korak je zakazivanje termina za potpisivanje ugovora pomoću WebExa (web konferencija). Zatim pričekajte da dobijete konačni bračni ugovor sa digitalnim potpisima obe strane.

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


;