BIRO PRIČE

One ruše tabue: Prve žene vatrogasci na Bliskom istoku

U Civilnoj odbrani Adžmana zaposleno je 15 hrabrih dama koje su odlučile da na jedinstven način daju svoj doprinos zajednici

Potrebno je puno samopouzdanja i odlučnosti da se razbiju socijalni tabui u vezi sa ulogama žena u zajednici, posebno na Bliskom istoku. Ali, za 15 žena koje su se zaposlile u Civilnoj odbrani Adžmana može se reći da hrabro ruše predrasude.

U 43 godine dugoj istoriji Ujedinjenih Arapskih Emirata one su prve koje su se odvažile da se oprobaju u zanimanju koje je do sada bilo „rezervisano“ samo za muškarce.

One su ne samo prve žene u UAE koje su postale vatrogasci, već i prve žene na Bliskom istoku koje su stale rame uz rame sa kolegama iz ove branše.

Kažu da ih je strast da pomažu drugima podstakla da se pridruže Civilnoj odbrani i nadaju se da će inspirisati druge mlade devojke i žene da razbiju stereotipe.

Pre stupanja u službu prošle su intenzivan kurs obuke, koji je obuhvatao vojnu obuku i obuku o pitanjima u vezi sa specifičnim poslom koji će obavljati. Zahvalile su general-potpukovniku šeiku Saifu Bin Zajedu Al Nahjanu, zameniku premijera i ministru unutrašnjih poslova, što su dobile priliku da se okušaju u poslu vatrogasca.

Regrutovane su pod posebnim uslovima koje je postavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Govoreći o izazovima i poteškoćama sa kojima su se suočavale, kažu da im je najteže bilo da se prilagode na rad u u zatvorenim prostorima u kojima nedostaje kiseonika tokom gašenja požara i nesreća, i podnošenja visokih temperatura tokom vežbi i ulaženja u zatvorene i uske prostore.

Prisećajući se najtežeg slučaja koji su do sada imale u poslu, izdvajaju požar u stambenoj zgradi u kojoj su se nalazile majka i njeno dvoje dece:

- Majka je bila u teškoj panici i odbila je pomoć vatrogasaca da napuste stan preko merdevina koje bismo naslonile na prozor stana. Posle pregovora nagovorile smo je da sarađuje i omogućile joj da pomognemo njoj i dvema devojčicama. Predala nam je dve devojčice i izašla kroz prozor, gde su hidraulične merdevine bile povezane sa posebnim automobilom, namenjenim za spasavanje zarobljenih žrtava u takvim slučajevima.

Konačno, izazov je, kažu, i nošenje vatrogasne i spasilačke opreme i opreme za preživljavanje - od spasilačkih prsluka do veoma teških boca sa kiseonikom.

- Ponosne smo što smo uspele da prevaziđemo sve ove prepreke, a danas, zahvaljujući toj fazi, imamo veću kondiciju, veštine i samopouzdanje – poručuju žene vatrogasci.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO  je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.

;