BIRO PRIČE

​OBILNE KIŠE U PUSTINJI: Otkazani letovi, škole rade onlajn

Stabilizacija vremena očekuje se 17. aprila u večernjim satima

Ono što je nekada bilo gotovo nezamislivo u pustinji – obilne kiše koje otežavaju život u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), Bahreinu i Omanu ovog proleća su, izgleda, postale nešto što ne bi trebalo da nas iznenadi.

Meteorolozi su najavili obilnije padavine, a vlasti u UAE upozorile na nestabilno vreme koje bi, prema najavama, moglo da potraje do srede, 17. aprila do večernjih sati.

Nacionalni centar za meteorologiju (NCM) izdao je novo upozorenje o drugom talasu vlažnog vremena. NCM je naveo da se od utorka poslepodne do srede rano ujutro očekuje još jedan talas nestabilnog vremena iz zapadnih područja koji će se proširiti širom zemlje. Meteorološka služba je takođe podelila redovna žuta upozorenja koja ukazju na razvoj kišnih oblaka. Naoblačenje će se postepeno povećavati, uzrokujući padavine različitog intenziteta, munje, grmljavinu, a ponegde verovatno i grad.

NCM je dodao da će se od srede prepodne do poslepodneva malo oblaka sa kišom formirati nad priobalnim područjima, a zatim će se koncentrisati nad istočnim i severnim regijama, pri čemu će se oblaci postepeno smanjivati do srede u podne.

Danas su jaka kiša i grmljavina pogodili većinu delova UAE, zbog čega škole i zaposleni u kancelarijama rade onlajn.

Vlasti iz svih emirata podelile su sigurnosna upozorenja kojih bi svi koji se nalaze u UAE trebalo da se pridržavaju do kraja nestabilnog vremenskog perioda. Vozači su pozvani da voze oprezno na mokrim putevima, posebno kad je vidljivost slaba zbog kiše ili prašine.

Takođe, svima koji se nalaze u UAE preporučeno je da izbegavaju odlazak u područja koja su sklona naglim poplavama po kišnom vremenu.

Promene u saobraćaju zbog obilnih kiša

Nakon obilnih kiša, u utorak je došlo do dalih prekida usluge na Crvenoj liniji metroa u Dubaiju, ovoga puta između stanica UAE Exchange do Dubai Internet City. Uprava za puteve i transport (RTA) je na svom nalogu na društvenoj mreži „X“ (nekadašnji Twitter) saopštila da će autobusi prevoziti putnike između navedenih stanica.

Takođe, RTA je obavestila vozače koji dolaze iz pravca Abu Dabija prema Dubaiju da koriste alternativne rute, a to su ulica Expo i ulica Al Yalayis.

“Za korisnike #Dubai_Metro Red Line, RTA vas obaveštava da je metro usluga poremećena između UAE Exchange do stanice Dubai Internet City, zbog nestabilnih vremenskih uslova, autobuska usluga je obezbeđena na pogođenim stanicama. Zahvaljujemo vam na saradnji”, objavili su iz RTA.

U međuvremenu, za korisnike ulica Al Asayel i First Al Khail, koji dolaze od Business Baya prema Jebel Aliju, RTA je najavila alternativne rute kao što su Al Khail Road i Sheikh Zayed Road. Postoji i, kako navode iz RTA, “očekivano kašnjenje” u ulici Umm Suqeim, pa je vozačima preporučeno da koriste ulicu Hessa kao alternativnu rutu.

Velike kiše donele su promene i u saobraćaju na Međunarodnom aerodromu Dubai. Kako piše  Gulfnews, rad na aerodromu je privremeno obustavljen na 25 minuta, a otkazano je 45 letova.

- Zbog jakog nevremena, letovi su danas popodne privremeno obustavljeni na 25 minuta, ali su od tada ponovo započeti i sada su u režimu oporavka. Ukupno 21 odlazni i 24 dolazna leta otkazano je jutros od 12.02 sati, a tri leta su preusmerena na druge susedne aerodrome – naveo je portparol DXB aerodroma.

Putnici se pozivaju da direktno provere kod svoje avio-kompanije kako bi dobili najnovije informacije o statusu svog leta i omogućili znatno dodatno vreme putovanja do aerodroma. Vlasti su takođe pozvale putnike da koriste metro Dubai za lakši tranzit, koji je produžio radno vreme do tri sata ujutro.

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


;