BIRO PRIČE

Novi protokol o putovanjima: Ko mora da uradi test na kovid?

„Emirates“ otkriva spisak zemalja za putnike u tranzitu koji su u obavezi da donesu negativan PCR test na koronu ako lete preko Dubaija

Avio-kompanija Emirates objavila je listu zemalja čiji državljani moraju da imaju negativan izveštaj o testiranju na korona virus za tranzit kroz Dubai.

Negativan test na Covid 19 obavezan je samo za one putnike koji dolaze sa liste zemalja ili / i kada to zahteva država u koju putuju. Ovo je u skladu sa revidiranim protokolima za putovanje u Dubaiju koje je prošle nedelje najavio Vrhovni komitet za upravljanje krizama.

Ukoliko je Dubai krajnje odredište, putnici moraju da urade COVID-19 PCR test 96 sati pre polaska i donesu negativni izveštaj, ističu iz avio-kompanije „Emirates“. Svi koji dolaze u Dubai, uključujući i putnike koji su u tranzitu kroz ovaj grad-emirat, moraju da popune zdravstveni obrazac i da ga predaju osoblju prilikom prijave.

  

Kome nije potreban PCR test?

Deca mlađa od 12 godina i osobe sa umerenim ili teškim invaliditetom izuzeti su od testiranja na Covid 19.

Sada su i državljani UAE takođe oslobođeni da rade PCR test pre polaska u Dubai. Oni će biti testirani po dolasku u Dubai.

Svim ostalim putnicima kojima je negativan PCR test obavezan da bi mogli da uđu u Dubai ili im je ovaj grad-emirat tranzitna stanica dužni su da se testiraju najduže 96 sati pre polaska.

- Potvrda mora biti za test polimerazne lančane reakcije (PCR). Ostali sertifikati o ispitivanju, uključujući testove na antitela i kućni testovi kakvi se rade u nekim zemljama, nisu validni u Dubaiju. Ponesite službeni, odštampani sertifikat za prijavu; SMS i digitalni sertifikati neće biti prihvaćeni. Bez odštampane negativne potvrde o testiranju na Covid 19 nećete moći da uđete u avion – podsećaju iz avio-kompanije „Emirates“.

  

Spisak zemalja

Negativan PCR za Covid 19 i dalje je obavezan za putnike iz sledećih zemalja u tranzitu preko Dubaija:

Bliski Istok i Afrika: Angola, Ruanda, Obala Slonovače, Zambija, Gana, Senegal, Tunis, Uganda, Sudan, Egipat, Etiopija, Somalija, Tanzanija, Sirija, Eritreja, Kenija, Jordan, Maroko, Irak, Južni Sudan, Džibuti, Gvineja , Zimbabve, Iran, Liban, Izrael

Evropa: Češka, Rumunija, Crna Gora, Malta, Gruzija, Ukrajina, Grčka, Hrvatska, Kipar, Mađarska, Rusija, Slovačka, Moldavija

Azija: Pakistan, Indija, Vijetnam, Mjanmar, Kambodža, Bangladeš, Filipini, Avganistan, Tadžikistan, Turkmenistan, Nepal, Uzbekistan

Severna Amerika: SAD (Kalifornija, Florida i Teksas)

Južna Amerika: Argentina, Brazil, Čile

BIRO

;