BIRO PRIČE

Novi projekti u Dubaiju vredni 6,6 milijardi AED

Ujedinjeni Arapski Emirati posvećeni su sprovođenju inovativnih projekata, kaže vladar Dubaija

U Dubaiju je odobreno 29 razvojnih projekata vrednih dve milijarde dirhama, kojima se stambenim i poslovnim površinama Emirata dodaje osam miliona kvadratnih metara zelenih površina i parkova.

- Napredujemo u razvoju našeg grada, poboljšanju kvaliteta našeg života i stvaranju budućnosti UAE - rekao je Njegovo Visočanstvo šeik Muhamed bin Rašid Al Maktum, potpredsednik i premijer UAE, i vladar Dubaija, najavljujući nove projekte .

Šeik Muhamed takođe je najavio projekat za proizvodnju energije preradom otpada u Dubaiju u iznosu od četiri milijarde AED. Projekat može da primi 1.000 kamiona za smeće dnevno i generiše dovoljno energije za 135.000 domova.

- Dubai je čist grad, njegova energija je čista, njegove četvrti su čiste i njegovi energetski resursi moraju biti čisti – istakao je vladar Dubaija. - Takođe smo odobrili projekat za razvoj 12 kilometara plaža na površini od milion kvadratnih metara od plaže Al Mamzar do Um Sukeim II po ceni od 500 miliona AED. Razvićemo više plaža za kupanje, bolje trkačke staze i duže biciklističke staze. Kvalitet života u Dubaiju je tajna ljubavi prema životu u Dubaiju.

Šeik Muhamed je dodao da su UAE posvećeni sprovođenju inovativnih projekata koji optimizuju upotrebu resursa i rešavaju izazove kao deo strategije zemlje za obezbeđivanje ekološke održivosti.

Prema njegovim rečima, ekološka održivost kao ključni element u razvojnom modelu UAE ogleda se u svim inicijativama i projektima koje pokreću vladini subjekti, nezavisno ili u partnerstvu sa privatnim sektorom:

- Održivost je ključna za buduću spremnost UAE. Omogućavanje čistog okruženja predstavlja srž naših napora da unapredimo razvoj i obezbedimo visok kvalitet života kako sada, tako i u budućnosti. Usvojili smo najbolje svetske prakse i sproveli inovativne projekte kako bismo očuvali našu životnu sredinu i zaštitili zdravlje i bezbednost ljudi u UAE.

Komentari šeika Muhameda usledili su tokom pregleda projekata zaštite životne sredine i održivosti opštine Dubai u koje će biti uloženo 6,6 milijardi AED. Promociji projekata prisustvovao je i šeik Ahmed bin Said Al Maktum, predsednik civilne avijacije emirata, predsednik aerodroma u Dubaiju i predsednik i izvršni direktor „Emirates erlajnsa“.

Šeik Muhamed pregledao je projekat izgradnje Dubai centra za preradu otpada u oblasti Varsan u Dubaiju. Postrojenje vredno četiri milijarde AED, jedno od najvećih na svetu po kapacitetu za preradu otpada, radiće bez negativnog uticaja na životnu sredinu. Ovo postrojenje moći će da obradi 5,666 tona komunalnog čvrstog otpada dnevno i 1,9 miliona tona komunalnog čvrstog otpada godišnje, a takođe ima kapacitet da generiše 200 megavata energije godišnje, što može da zadovolji potrebe 135.000 stambenih jedinica. Prva faza projekta biće završena 2023. godine, a ceo projekat biće završen 2024. godine.

Generalni direktor opštine Dubai inženjer Davud Al Hajri upoznao je šeika Muhameda sa novom fabrikom koja je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u Dubaiju. Stvoren da zadovolji trenutne i buduće potrebe emirata za upravljanje otpadom i potrebe za zelenom energijom, projekat se sastoji od jedinice za merenjee otpada, 15 prihvatnih mesta, pet peći, zone za proizvodnju pare i električne energije, 10.000 jedinica za preradu gasa, 27 kapija i zone za vađenje metal od spaljenog otpada.

Šeik Muhamed takođe je informisan o projektu vrednom 500 miliona AED za razvoj javnih plaža u Dubaiju. Projektom je predviđena izgradnja milion kvadratnih metara površine na plaži od plaže Al Mamzar do ulice Um Sukeim 2. Projekat će se provoditi u tri faze - prva pokriva 4.250 metara linije plaže koja se proteže od plaže Al Mamzar Krik do Al Mamzar Korniša, druga pokriva 2.150 metara plaže koja se proteže od plaže Džumeira do Al Šorouka, a treća faza obuhvata 6.015 metara plaže u Um Sukeimu 1 i 2.

Cilj projekta je revitalizacija obale i povećanje površina za kupanje. Odvojena područja za vodene aktivnosti i staze za trčanje i biciklizam biće obezbeđeni kao deo ukupnog plana za promociju fitnes kulture i zdravog načina života među stanovnicima grada.

Projekat razvoja rezervata za divlje životinje Ras Al Hor

Šeiku Muhamedu predstavljen je i projekat razvoja rezervata za divlje životinje Ras Al Hor u iznosu od 100 miliona AED, kojim će biti poboljšan ekosistem i biodiverzitet. Pored toga, kao deo projekta biće izgrađeni i uslužni sadržaji i sadržaji za zabavu.

Projekat Zeleni Dubai

Vladar Dubaija takođe je pregledao i projekat za razvoj prvog otvorenog vrta na Al Mamzaru koji je deo projekta Zeleni Dubai u iznosu od dve milijarde AED. Za realizaciju u četvorogodišnjem periodu (od 2021. do 2024. godine), po projektu će biti dodati osam miliona kvadratnih metara zelenih površina.

Projekat je deo šireg plana za proširenje gradskih zelenih površina, povećanje procenta zelenih površina u razvojnim projektima i podizanje globalnog ranga Dubaija u ovoj oblasti.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


;