BIRO PRIČE

"Nina od Arabije": Priča o tajanstvenom Orjentu i rušenju predrasuda u Saudijskoj Arabiji

Autorka Marina Bulatović na vrlo pitak i prijemčiv način, otkriva emancipaciju tamošnjih žena koje polako prestaju da robuju tradiciji pa sada voze automobile, a crne abaje odlažu na depo modne istorije

Kupanje i sunčanje na moru svakako su, složićemo se, primarne aktivnosti na letovanju, ali boravak na ležaljci, pod suncobranom kraj vode, i te kako će biti lepši i ispunjeniji ukoliko sa sobom ponesemo neko dobro književno štivo.

Letovanje je idealno vreme za opuštanje i ostavljanje po strani svih obaveza i radnih zadataka, a knjiga "Nina od Arabije" Marine Bulatović, roman o ljubavi, veri i nadi, pomoći će vam da ostvarite svoj cilj - da se relaksirate i uživate u divnim redovima koji će vas odvesti u neki drugi svet.

Roman "Nina od Arabije", prati priču glavne junakinje, odrasle u Beogradu koja je igrom sudbine nastanjena u Saudijskoj Arabiji. Svoje doživljaje sa putovanja, ona  prožima snovima o životu u Njujorku, ispredajući sagu u kojoj se na svakoj stranici prepliću stvarnost i snovi, realni život i davno izrečene želje. 

Suptilno razvijeni, događaji koji čine pripovednu potku romana stvaraju neobičnu harmoniju različitosti, reflektujući moderni svet u kome živimo. Uspomene iz detinjstva i mladosti, događaji koji prate pripovedno vreme u kome se junakinja hrabro suočava sa izazovima ranih četrdesetih godina sopstvenog života, i snovi o budućnosti koji će se, sigurna je Nina, jednog dana ostvariti, asocijativno su povezani.

U ovom romanu naći ćete i odgovore na pitanja koliko se promenila Lorensova Arabija od početka 20. veka do danas. 

Marina Bulatović opisala je tajanstveni Orjent, gde je živela desetak godina, sve do leta 2016. Ova knjiga ruši predrasude i otkriva nam Saudijsku Arabiju u drugačijem svetlu nego što je poznajemo. 

Tako saznajemo da su kamile i prašnjave puteve zamenili džipovi koji sumanuto jure autostradama, da su nekadašnja šatorska naselja postala otmene stambene četvrti, a šoping molovi od stakla i čelika postali savremeni "sukovi". Autorka na vrlo pitak i prijemčiv način, otkriva emancipaciju tamošnjih žena koje polako prestaju da robuju tradiciji pa sada voze automobile, a crne abaje odlažu na depo modne istorije, dok istovremeno muškarci postaju sve veće žrtve tradicije. 

Poznati srpski glumci Neda Arnerić, Ljiljana Blagojević, Iva Štrljić i Nenad Nenadović su u formi kratkog video zapisa, kroz čitanje odlomaka, predstavili knjigu "Nina od Arаbije" i tako korisnicima društvenih mreža i interneta dočarali atmosferu ovog romana. "Nina od Arabije" je prvi roman na Balkanu koji se čitaocima predstavlja viralnim putem, kroz "oživljene" i svima dostupne odlomke. 

Marina Bulatović danas živi i radi u Kanadi, dopisnik je portala Sputnjik Srbija i RTS Dijaspora, kao i "Ilustrovane Politike", "Biznis Magazina" i magazina "Turistički svet".

NAŠ BIRO

;