BIRO PRIČE

Neverovatno otkriće: Srbija leži na zlatu!

Najnovija istraživanja pokazala su da Bor leži na najvećoj zlatnoj žili na planeti!

                       

Posle nekoliko godina istraživanja, pozitivne slutnje su se obistinile - grad Bor u Istočnoj Srbiji leži na najvećoj zlatnoj žili na planeti

Naime, rudarska američka kompanija "Friport Mekmoran" pronašla je u okolini Bora zlatnu žilu, koja predstavlja jedno od najvećih ležišta zlata i bakra na svetu, a procenjuje se na 18 milijardi dolara.

Ova informacija mogla bi da preokrene tok budućnosti Srbije,  posebno rođenih Borana koji bi posle ovakve vesti mogli da pohrle u svoj grad koji će zasigurno oživeti. Poznato je, naime, da je najveća fluktuacija stanovništa zabeležena upravo iz Istočne Srbije gde privreda nije radila, te su mnogi Borani “koru hleba” potražili u zemljama Evropske unije. Sada, kada je javnost obaveštena da u Boru postoji prirodno rudno blago koje bi moglo da revitalizuje grad, i rođeni Borani se raduju.

                     

               

Ipak…

Kako kaže Dejan Koželj, direktor i glavni geolog “Friporta” u Srbiji, potreban je značajan broj pozitivnih rezultata pre donošenja konačne odluke o početku ekspolatacije.

–.Neophodno nam je dovoljno podataka kako bi se definisali veličina i kvalitet ležišta, posle čega moramo pripremiti glavni rudarski projekat otkopavanja – rekao je Koželj.
Računajući bruto vrednost bakra i zlata u novootkrivenim ležištima, po zvaničnim cenama na Londonskoj berzi, proizilazi da se u okolini Bora krije bogatstvo vredno gotovo 18 milijardi dolara

                          

                            

Najveća zlatna žila na planeti je, kako ekskluzivno otkrivaju “Večernje novosti”, pronađena na lokaciji "Čukar peki", na dubini nešto većoj od pola kilometra, gde je otkriven neverovatan sadržaj od 50,3 grama zlata i oko 25,7 odsto bakra po toni rude.

Američka kompanija "Friport Mekmoran", sa kanadskim partnerom "Reservoar minerals", do sada je u okolini Bora otkrila 65 miliona tona rude sa srednjim sadržajem bakra od 2,6 odsto, a zlata od 1,5 grama po toni.

U Boru je za proteklih 110 godina rudarenja dobijeno pet miliona tona bakra i blizu 160 tona zlata.

Do sada je najbogatije ležište u svetu bilo u rudniku Holister u Americi, gde se izvlači 27,20 grama zlata po toni rude. Da li će dalja istraživanja američke i kanadske kompanije pokazati da je Bor “zlatno srce Planete Zemlje”, pokazaće vreme.

                      

A. Tanasković/Večernje novosti

                  


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.  

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče:

Busplus na arapski način: Uđeš u bus - dobiješ ZLATO!

SREĆKOVIĆ IZ EX-YU: Otišao u Dubai na odmor, poklonili mu 5 kg zlata!

O njemu priča pola Evrope: Jasko iz Bijeljine dobio na lutriji pet miliona evra!


Povezane teme: zlato Bor Srbija rudnik bakar
;