BIRO PRIČE

Najvažnija lekcija srpskog sportskog genija: Uspeh je jedini izbor!

Životna priča Jugoslava Ramića, najboljeg rukometnog trenera – od Negotina do zemlje šeika

Ime Jugoslava Ramića upisano je zlatnim slovima u istoriju rukometa, kako srpskog, tako i arapskog. Posle velikih uspeha sa klubom “Al Ain Handball Club” iz Emirata, slavni Negotinac ovih dana potpisao je novi trogodišnji ugovor.

Vođen maksimom da u ovom poslu opstaju samo oni koji imaju dobre rezultate, Ramić je naučio: “Kofere nikada nemoj raspakivati i budi spreman na sve!” A to “sve” u njegovom slučaju znači izbor da budete uspešni, otključavanje gvozdenih vrata i hod visoko uzdignute glave prema budućnosti koju zaslužujete!

- Izbor zavisi od samo od Vas – kaže Jugoslav Ramić za Naš Biro. - Želite li uspeh, sreću, spokojstvo duha, zadovoljstvo i vedrinu? Nije li previše to očekivati? Ne! Otvorite svoje srce i otkrićete da to nije teško. Postoji bolji način života... A Vi pronađite izgubljeni ključ i izaberite da ga upotrebite!

Ovo je četvrta godina da ste na Bliskom Istoku; bili ste u Saudijskoj Arabiji, sada ste u Emiratima. S obzirom na to da imate trenersko iskustvo na četiri kontinenta, kakav je Vaš utisak o razlikama u popularnosti rukometa - gde je ovaj sport najbolje kotiran?

– Razlike su velike, kako u popularnosti, tako i u principima igre. Evropa je još uvek u rukometu bez premca. Ali svuda uspeh zavisi od posvećenosti i trenera i tima.

Koliko je teško raditi sa strancima u sportu? Da li su naši sportisti sujetniji od kolega iz sveta i ko je talentovaniji - mi, sa Balkana ili sportisti iz arapskog sveta?

- Ne postoji nikakva tajna, pogotovo ne postoji specifičnost u varijantama treninga i same igre. Po temperamentu, naš narod ima dovoljno mašte, jer ga na to prisiljavaju uslovi i tempo života. Tu svoju osobinu naš čovek prenosi na svaku svoju delatnost u životu, pa tako i na sport. Ako postoji neka tajna u našoj koncepciji igre, tu je isključivo reč o mašti. Da bismo bili bolji od suparnika, moramo ga nadigrati većim bogatstvom mašte. Mašta je jedinstvena i nepredvidiva. Nema recepta ni šablona. Postoji samo jedna stvar koje se nećemo odreći, a to je improvizacija. Uvek tražimo nešto što nas zadovoljava u igri; to ne mogu da budu napamet naučeni šabloni ili igra po ustaljenom receptu, jer to zamara i igrače i publiku. Tražimo uvek nešto novo, bogatije idejama, kreativnije. Upravo na tim principima gradimo rezultate.

Sve više naših trenera odlazi na Bliski Istok. Šta strance privlači da nam povere svoje sportiste?

- Strani stručnjaci tvrde da smo majstori u igri rukometa maštom. Zbog toga je srpska škola rukometa jedna od vodećih u svetu, a naši igrači i treneri najtraženiji.

Ko Vam je najveća podrška u poslu kojim se bavite i šta Vam najviše nedostaje iz Srbije?

- Najveću zahvalnost za dosadašnju karijeru dugujem svojoj porodici, voljenoj supruzi Vidi i našoj deci, kćerki Emini i sinu Nenadu. Uvek su me podržavali i bili najveći oslonac u mom životu. Oni su moj prvi i najvažniji tim! Činjenica da sa porodicom provodim samo dva meseca godišnje je cena koju plaćamo i oni i ja. Čovek mora da bude uspešan da bi porodica imala satisfakciju u toj razdvojenosti. Moraš biti uspešan trener da bi opstao, a time i obezbedio egzistenciju svojim najmilijima. Cena je velika, svako ko je razdvojen od porodice razumeće o čemu govorim. Nedostaje mi i moj voljeni Negotin, ali se preko interneta informišem o svemu što se tamo događa. Nostalgija je velika, ali i to je cena koju jedan trener plaća...

Gde biste voleli da provodite penzionerske dane?

Emirati su obećana zemlja sa fenomenalnom organizacijom. Voleo bih da mladi ljudi kada završe fakultete dođu da rade ovde i da osete kako na početku karijere treba raditi ispravno, bez urgencija, veza... Samo sposobnost i znanje, i mogu daleko dogurati! Jer, ovde granice ne postoje, sve je dostižno ako si predan i odan poslu kojim se baviš. O penziji ne razmišljam, ali svakako ću je dočekati na rukometnom terenu. Gde i za koliko godina? Pa ne znam, tek sam počeo!

Snežana Moldovan

Foto: Privatna arhiva

;