BIRO PRIČE

Muzej budućnosti - nova arhitektonska ikona Dubaija

Šeik Muhamed bin Rašid Al Maktum prisustvovao je svečanosti povodom postavljanja poslednje komponente Muzeja budućnosti.

U video zapisu koji je podeljen na njegovoj stranici na Tviteru, Njegovo Visočanstvo šeik Muhamed bin Rašid Al Maktum, potpredsednik i premijer UAE i vladar Dubaija rekao je da je bio svedok završetka izgradnje Muzeja budućnosti.

Muzej visok 78 metara smešten je na 30.000 kvadratnih metara zemljišta koje sadrži reflektujuće bazene, zelene oaze, biciklističku stazu i područje za rekreaciju. Sastoji se od 10 glavnih nivoa i muzeja koji će povišenim šetalištem biti povezan sa metro stanicom, kao i mostom koji povezuje sa kulama Emirates. Postoje tri nivoa podijuma, koji će obuhvatiti 202 parking mesta i 19.200 kvadratnih metara izgrađene površine iznad nivoa zemlje. Okružen je kosim pejzažom, sa sedam nivoa zgrade (izgrađeno područje od 11.300 kvadratnih metara), na ukupnoj visini od 61 metra iznad zemlje. Dva mosta od 212 metara i 69 metara povezuju razvoj sa kultnim kulama Emirates Towers i metro stanicom Džet.

Govoreći tom prilikom, šeik Muhamed je potvrdio da muzej predstavlja globalnu arhitektonsku i inženjersku ikonu koja će biti iskorišćena za stvaranje ljudskih čuda sposobnih da muzej iskoristi za oblikovanje bolje budućnosti, dodajući da je muzej koji je okružen nerđajućim čelikom ukrašenog arapskom kaligrafijom kombinuje arapsku originalnost sa globalnim ambicijama. To je globalna inženjerska ikona koja govori na arapskom jeziku, istakao je šeik Muhamed.

- Naš krajnji cilj nije stvaranje inženjerskih čuda, već razvijanje ljudskih čuda koja muzej mogu koristiti za izgradnju bolje budućnosti, a Dubai će to i dalje činiti – istakao je vladar Dubaija. -

Muzej budućnosti, zajedno sa kulama Emirates i Svetskim trgovinskim centrom Dubai, biće najinovativnije, najkreativnije i najuticajnije područje u stvaranju budućnosti i unapređivanju procesa održivosti i razvoja.

On je dodao da je muzej već stekao međunarodnu slavu i pre otvaranja zahvaljujući jedinstvenom dizajnu. Jednom otvoren, muzej će biti spomenik urbane izvrsnosti, naglasio je vladar Dubaija.

Fotografije posete šeika Muhameda Muzeju budućnosti možete da pogledate u  našoj galeriji.

BIRO

;