BIRO PRIČE

Maštate o lagodnom životu? Dođite u Oman! (FOTO)

Ako tražite “svoje mjesto pod suncem”, odlučite se za Oman – nećete se pokajati!

Emirati i Katar su u posljednje vrijeme predmet žudnje mnogih mladih ljudi koji ne vide perspektivu na brdovitom Balkanu. Ali slabo ko razmatra mogućnost zaposlenja i života u Sultanatu Omanu. Zašto? I Oman pripada Bliskom Istoku i mogao bi biti “zlatna koka” mnogim ljudima. Po površini je veći od bivše nam države, ali ima manje od tri miliona stanovnika. Od toga je oko 700.000 stranaca.

Srdačna dobrodošlica

Najbolja stvar u ovoj priči je da Omanci ne znaju šta je ksenofobija i vjerovatno nema stranca koji se u njihovoj zemlji ne osjeća dobrodošao. Mnogo znači kada napustite sigurnu luku, otisnete se u nepoznato, a na aerodromu vas, osim užasne vlage i vrućine, dočeka ljubazni carinik, stavi desnu ruku na mjesto gdje je srce, pokloni vam se i zahvali što ste izabrali baš njegovu zemlju za svoju stanicu. Onda vam ni vlaga ni vrućina ne padnu teško. Omanci su vjerovatno najsrdačniji narod na zemaljskoj kugli. A nije da nemam s’ čim upoređivati...

Naša omanska avantura je trajala skoro deceniju. I mi smo došli sa predrasudama, ali sreća je da se čovjek sa godinama mijenja, uči i odbacuje predrasude.

Sultan - vizionar

Omanci do 1970. godine nisu imali čestitu cestu, a kamoli šta drugo. Ali onda je na vlast došao sultan Qaboos bin Said, vizionar koji je napravio čudo. Vjerovatno je, zahvaljujući njemu, najbolji položaj žena, od svih arapskih zemalja, u Omanu. Ne treba zaboraviti da su u Vladi tri ministrice.

Postoji i Univerzitet od 1986. godine koji je potpuno besplatan za Omance. Ima nekoliko i privatnih. Tu bi mladi profesori mogli tražiti svoju šansu kao predavači. Ulaže se u obrazovanje stanovništva.

Po sultanovom nalogu napravljena je i Kraljevska opera u Muskatu.

U Muskatu egzistiraju i katolička i pravoslavna crkva i moguće se vjenčati po crkvenim običajima. Sultan je već zašao u pozne godine, ali se iskreno nadam da će još poživjeti da napravi još koji korak naprijed.

Svi govore engleski, tako da vam za posao arapski i ne treba, iako je to službeni jezik.

Svi bogatiji Omanci se školuju u inostranstvu (najčešće u Velikoj Britaniji) i nije neuobičajeno da uđete u bolnicu, a tamo vas dočeka ljekar Omanac, koji je i doktor nauka. U drugim arapskim zemljama i nije česta pojava da su lokalci tako masovno visoko obrazovani. Ali, Oman je drugačiji od ostalih arapskih zemalja i tamo se čovjek osjeća normalno. Pa normalno je da su lokalci i taksisti i konobari i da rade za kasama. Da, normalno u Omanu! Ja u Emiratima još ne vidjeh taksistu Emiraćanina. A bogme ni ljekara, ako ćemo pošteno!

Muskat – “odskočna daska” za cijeli Bliski Istok

Vjerovatno sve ovo pobrojano vrijedi za Muskat, glavni grad. Bila sam ja i u Nizvi, Soharu, Salali... i vjerujem da u tim manjim, tradicionalnijim sredinama, život Evropljanima nije lak. Lijepo je posjetiti ta mjesta, pa se vratiti u Muskat.

Ko voli prirodu, u Omanu bi uživao. Ne znam šta je tamo ljepše - plaže ili planine.

Mnogi će reći da je Muskat dosadno mjesto. To je već stvar pogleda, a i naših navika, perioda u životu... Uvijek se sjetim jednog veselog Dalmatinca koji je stalno vikao da mu je i Muskat prevelik, da bi u Dubaiju od frke vjerovatno umro. I izdržao čovjek u Muskatu nekoliko godina i onda se vratio da gušta na rivi! 

Muskat se čini kao odlična odskočna daska za Bliski Istok. Budimo realni, za većinu boljih poslova u Emiratima ili Kataru traže bliskoistočno iskustvo. U Omanu ćete mnogo lakše dobiti posao bez tog iskustva. Mislim da je Muskat idealno mjesto za mlade bračne parove koji planiraju porodicu. Zna period u životu kad dođe beba biti jako stresan, ali Muskat to ublaži. Imaju oni i vrhunski opremlljene bolnice, tako da ste još jednu brigu riješili.

Muskat je skroz u slow motion fazonu, kao da ste na nekom dugom ljetovanju. Možda zato nije za momke i djevojke koji su željni ludog noćnog života. U Muskatu je lakše (a i jeftinije) položiti vozački ispit nego, recimo, u Dubaiju. A ako nekad odlučite seliti u drugu bliskoistočnu zemlju, onda vam valja opet polagati vozački, ali uz omansku dozvolu možete na polaganje bez časova. Znam kako zvuči, ali, evo ja živa, a zabrojim se kad pokušam prebrojati koliko sam puta polagala vozački ispit. I možda nije kraj...

Potražite svoju priliku

U Muskatu ima 60-70 porodica iz bivše Jugoslavije. Najviše je Srba jer je velika srpska kompanija, čije je sjedište u Beogradu, tamo. Ima i Hrvata koji su uglavnom zaposleni u naftnoj industriji. “Zalutaju” poneki Bosanac i Makedonac. Inžinjeri raznih profila, ljekari, nastavnici engleskog jezika, umjetnosti, muzike, sportski treneri sa naših područja odlično prolaze. Pokušajte izguglati svoju priliku!

Ex-Ju zajednica u Omanu odlično funkcioniše i važna je stavka kad vam u životu ne bude dobro. Jer, kome stalno teku med i mlijeko? Uvijek se neko nekome nađe da uskoči i pomogne. To mnogo olakša život, a i tako se stvaraju prijateljstva za vijeke vijekova!

Po školama se organizuju proslave kada se predstavlja zemlja iz koje se dolazi i onda je to timski rad, uskoče svi narodi i narodnosti da pomognu.

Pristupačno sve, osim...

Ne očekujte silne pare čim dođete. Za to vam treba bliskoistočno iskustvo, a za njega treba vremena. Dajte vremenu da radi za vas!

Uzmite u obzir da Oman nije strašno skup. Možete iznajmiti sasvim normalan stan za 200 omanskih riala. I s njima se može dogovoriti, neće niko da vam otima pare godinu unaprijed ako ih nemate. Tamo može i na mjesečnoj bazi. Mada, iskreno, ja se ne sjećam da sam čula da tamo neko sam sebi plaća smještaj. To je odgovornost kompanije. I zdravstveno osiguranje, povratne karte za porodicu bar jednom godišnje i bar dio školarine. I razne druge beneficije, ako se zaposlite u iole boljoj kompaniji.

A i možete bez griže savjesti zaposliti dadilju koja nije na vašoj vizi. U Omanu zbog toga nećete platiti kaznu, a nećete ići ni u zatvor. Dadilju ćete plaćati dva omanska riala po satu.

Cijene goriva su preniske, taksi još jeftiniji.

Školarina je skupa kao i svugdje na Bliskom istoku, ali u Muskatu radi jedna od boljih škola sa britanskim programom na cijelom Bliskom Istoku.

Sve sam napisala da privučem mlade ljude u Oman kako bi stekli toliko važno bliskoistočno iskustvo, tako da ne moram detaljno o školama, jer bi većina do škole rado preselila u neku drugu zemlju. Barem tako forumi “kažu”.

Mada, nikad se ne zna šta život nosi!

Nama je Oman bio dobar dok je trajao, a sad su nam dobri Emirati. Nismo se mi svojedobno žalili ni na Maroko. Šta znam, možda je do nas :-)

Alma Vukić


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče:

Ovako vas vide stranci: 10 hit rečenica koje će vas “kupiti” za sva vremena!

Katar - kraljevstvo luksuza i ekstravagancije

Želite da upoznate šeikovog sina? Onda pravac na Skydive! (VIDEO)

;