BIRO PRIČE

Sa 2.000 evra došao u Dubai: Danas je vlasnik uspešne firme

Marko Kažić danas je vlasnik marketinške agencije, a svom uspehu pripisuje osobine poput hrabrosti i snage da, uprkos greškama, pokušaš ponovo

Marko Kažić (29), mladić iz Bačke Topole, jedan je od najuspešnijih Srba u Dubaiju. Vlasnik je marketinške agencije Amadeo sa internacionalnim klijentima koja sarađuje sa liderima iz različitih industrija na globalnom nivou. 

Ovaj sposoban i snalažljiv mladić koji se usudio da se otisne u nepoznato za svojim snovima, ispričao je za Naš BIRO kako je izgledao njegov početak u Dubaiju, kako je došao u ovaj grad, koliko mu je bilo teško da u pustinji osnuje firmu, ali i koliko mu je bilo izazovno da ostane u tom biznisu

Dugo godina Kažić se bavio sportom; bio je fudbaler, a studirao je na DIF-u Subotici. Njegov otac je fudbalski trener, te je kao dečak išao njegovim stopama. Ipak, srce ga je vuklo na drugu stranu. Kažić je, kako priča, kao vrlo mlad osetio da ima talenat za biznis.

- Živeo sam u nekoliko zemalja, pa mi sam odlazak iz Srbije u Ujedinjene Arapske Emirate nije tako teško pao - započinje Marko priču za Naš BIRO.

Njegov put do uspeha nije bio nimalo lak. Bilo je tu i uspona i padova koji su bili velike lekcije, zahvljajući kojima je puno toga naučio i o poslu, ali pre svega o sebi. U Dubai je, što možda zvuči potpuno neverovatno, otišao sa 2.000 evra koje je pozajmio, a ljubav prema marketingu pokrenula je u njemu ideju da otvori firmu u ovom gradu.

- Firmu sam otvorio posle šest meseci sa svojim partnerima i tada sam bio zadužen za marketing. Guglao sam "kako otvoriti firmu u Dubaiju" i bukvalno tako počeo, ali sam se tada prešao. Napravio sam veliku grešku, izgubio sam oko 23.000 evra, plaćao licence koje mi nisu ni trebale... Tada nisam znao sve cake koje sada znam - objašnjava naš sagovornik. 

To je bila, ipak, velika lekcija u njegovom životu, na kojoj je danas zahvalan. Kako kaže, kada je otvarao svoju sadašnju firmu, marketinšku agenciju, znao je mnogo bolje.

"Greške su neminovne na putu do cilja"

- Uspeo sam u tom poslu samo zato što sam se tražio, najbitnije je zapravo da radiš to što voliš. Treba hrabrosti, ne znam ni sam odakle mi ta ludost. To samopouzdanje mora da dolazi iz sporta, jer tamo doživiš mnogo "hladnih tuševa". Da bi čovek uspeo, mora da minimizira kajanje, ali i da se ne boji. Uvideo sam i kod sebe da se više se ne plašim, otklonio sam strah. Naučio puno toga i rekao sebi: "Sad znam kako ne treba" - priča naš sagovornik. 

Koliko su greške važne na putu do cilja, Kažić neprestano ističe.

- Kada se desi nešto loše, pomisliš da ne valjaš, pomisliš da odustaneš... Ali, kad imaš to nešto u sebi, ne dozvoliš da se to desi. I danas, iako sam na vrhu firme, imam mentora, da me nadgleda, kao i psihoterapeuta, jer u toku dana imam previše stresa. Ipak, ljudi treba da znaju - kada se desi "bum", probudiš se kao drugi čovek - navodi on.

Markov dan često je počinjao u pet ujutro, kako bi uspeo sve da postigne. 

- Sport je izuzetno važan deo moje svakodnevice. Pre 10 sati, kada i kreću da mi se javljaju klijenti, džogiram ili sam u teretani, doručkujem, da bih za sve taskove koji slede već bio spreman - priča Kažić. 

Kako kaže, veruje u onu staru "S kim si, takav si". 

- Čovek stalno mora da radi na sebi, da bude najgluplji, a ne najpametniji u prostoriji. Od drugih ljudi, ukoliko ih slušamo i pitamo ono što nas zanima, puno možemo da naučimo, a ne da mislimo da uvek znamo bolje. Ovde, u Dubaiju, imam prijatelje Srbe; sa nekima od njih sam ostvario kontakt i pre no što sam došao u Emirate - kaže Marko ističući da obožava svoju zemlju, te da bi se vratio jednog dana.

- Najviše mi nedostaje moja porodica. Vratio bih se, zašto da ne? Moj posao je svakako takav da kancelarija može da mi bude bilo koja lokacija na svetu - navodi Marko Kažić.

Naš BIRO

Foto: Instagram/Marko Kazic

;