BIRO PRIČE

Lično iskustvo: Do posla u Emiratima za samo 7 dana!

Da, moguće je!

  

Asja Draganović (24) iz Zenice stekla je 2015. godine zvanje diplomiranog muzičkog umjetnika violiniste na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu, piše Avaz.ba. Nakon što je diplomirala, vratila se u rodnu Zenicu, u kojoj nije bila skoro pet godina. U svom gradu provela je nepunih pet mjeseci kada se, kako kaže, desila “sudbonosna kafa”, na kojoj ju je prijatelj upitao zašto ne pokuša otići u Dubai, jer je očito da u Bosni i Hercegovini nema perspektive ni budućnosti.

  

  

Zakazana audicija

  
- Tada mi se činilo da je Dubai nešto nedostižno, nešto što gledamo samo u filmovima. Ali, što sam više razmišljala, ta mi se ideja činila sve primamljivijom. Sedam dana nakon kafe, već sam imala zakazanu audiciju u Sarajevu, koja je bila veoma uspješna. Dat mi je rok od šest dana da organiziram sve za odlazak, a već sedmi dan bila sam u avionu. Sve je na početku bilo pomalo haotično, ali sam se s vremenom navikla - iskrena je Asja. Ona je svoj 24. rođendan proslavila upravo u Dubaiju, gdje živi već osam mjeseci.

- Radim kao nastavnica violine u privatnoj muzičkoj školi, u dvije branše od trenutnih 11, što znači da svakog dana idem na drugo mjesto. Zaista mnogo radim, šest dana u sedmici, od kojih subotom od 10 do 21 sat, ali ne žalim se, svaki dan je drugačiji, donese nešto novo - kaže ova mlada i uspješna djevojka.

  

Nema pravila

 U Dubaiju, kako kaže, planira ostati tri godine. Kada je plaća u pitanju, tu pravila nema. Radno tržište je ogromno, minimalci mogu biti mnogo niži od onih u BiH... ali Asja je zadovoljna.

- To nisu basnoslovne sume, a ni Dubai nije jeftin za život. Stanovi su ovdje među najskupljima na svijetu. Naravno, uz trud i rad, može se napredovati na poslu, što, naravno, utječe i na plaću. Da neko ne pomisli da se žalim, uz početni minimalac, može se prilično lako uštedjeti novac koji nikada ne bih zaradila u BiH i istovremeno ugodno živjeti. Ko god je ozbiljan u namjeri da ostvari svoje ciljeve, svakako može pokušati, ali i uspjeti u Ujedinjenim Arapskim Emiratima - ističe Asja.

O povratku u domovinu za sada ne razmišlja:

- Nedostaju mi porodica i prijatelji, najradije bih ih sve povela sa sobom. Fale mi i mirniji i sporiji tempo života, mnogo kraće radno vrijeme i naš mentalitet. No, i pored svega, ne razmišljam o povratku, jer želim biti negdje gdje mi je osiguran kvalitetan i siguran život, što je odavno apstraktan pojam u BiH – iskrena je Draganovićeva.

Svoje  iskustvo o pronalaženju posla u Ujedinjenim Arapskim Emiratima za Naš Biro podelio je i Predrag Veličković.  Njegovu priču pročitajte OVDE

BIRO/Avaz


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Život u Emiratima - "za" i "protiv": Zašto su nam priče toliko različite?

Top 5 korisnih saveta: Kako da iznajmite dobar stan u Dubaiju

Balkanci u pustinji: 11 dokaza da vam je Dubai "ušao pod kožu" (FOTO)


;