BIRO PRIČE

Imao je 30 dirhama kad je došao u Dubai – danas je bogataš!

Inspirativna životna priča koja će vas podsetiti da su čuda moguća...

Dhananjay Datar sleteo je u Dubai 26. februara 1984. Tada je imao 19 godina, 30 dirhama u džepu i velike snove.

Danas, on je vlasnik “Al Adil grupe” koja ima 34 supermarketa u Emiratima.

  

Siromah u biznis klasi

- Kad sam polazio iz Indije, bilo je veoma toplo – priseća se Datar. – Bio sam veoma uzbuđen što ću po prvi put u životu putovati avionom. Majka i mlađi brat došli su da me isprate. Pošto je avion bio poluprazan, dobio sam mesto u biznis klasi, a samim tim i poseban tretman na putu do Dubaija. Nikada pre toga nisam imao priliku da probam razne vrste sireva i čokolada. Let u trajanju od tri sata prošao je kao u bajci.

Pre nego što će se otisnuti put sadašnjih UAE, Datar je sa majkom i bratom živeo u Kalini. Skromni prihodi diktirali su i skroman način života; imao je samo jednu školsku uniformu, vodio je računa da ne prospe ni kap mastila... U vreme kada je Datar završavao školu, njegov otac već je bio u Dubaiju, ali nije zarađivao mnogo, tek toliko da obezbedi porodici osnovna sredstva za život.

S druge strane, Datar često je viđao komšijsku decu čiji su roditelji i rođaci odlazili u Dubai da rade, vraćajući se natovareni poklonima, skupom garderobom i zlatom. Mladi Indijac doživljavao je Dubai kao grad u kome se novac može zaraditi “preko noći”. Ali, baš u trenutku kad je Datar odlučio da se pridruži ocu, ovaj je iznenada napustio posao i počeo da se bavi trgovinom prehrambenim proizvodima.

  

Mukotrpan početak

- Kad sam sleteo u Dubai, pozvao sam oca da me sačeka na aerodromu. Bio sam jako razočaran kada sam video njegovu prodavnicu; bio je to mali dućan sa magacinom. Imao sam tek toliko prostora da smestim prtljag i posteljinu – navodi Datar.

Nije znao ni engleski ni arapski, trgovački posao bio mu je potpuno stran, mučila ga je nostalgija... Otac je takođe bio novajlija u trgovini, učio je “u hodu”, pa je zamolio poznanike koji već imaju razrađene prodavnice da edukuju Datara i nauče ga onome što i sami znaju. Mladi Indijac ostao je na prvom poslu četiri meseca, a onda se vratio u očev dućan i tu proveo narednih 10 godina. Za to vreme, naučio je osnove poslovanja, podigao kredit i odlučio da i sam postane vlasnik radnje.

  

  

Uspeh kao izbor

- U to vreme, Dubai je počeo ekspresno da se razvija. Danas, Dubai je međunarodni poslovni centar. Razvoj infrastrukture je završen, ali su prilike za sjajno poslovanje i dalje otvorene. Poslovno-prijateljska politika, konstantna podrška vlasti, multietnička klijentela i strateški položaj su faktori koje bi privatnici trebalo da koriste u svom poslovanju – ističe Datar.

On ne krije zahvalnost koju oseća prema Dubaiju i lokalnim vlastima:

- Ova zemlja mi je pomogla da se dokažem. U Emiratima je nagrađeni moj naporan rad, nagrađeno je moje poštenje i moj integritet. Od male prodavnice mi smo napredovali i postali multi-nacionalna kompanija. Danas imamo lanac prodavnica u Emiratima, sarađujemo sa inostranstvom, a nisu izostala ni međunarodna priznanja u biznisu kojim se moja porodica bavi.

  

Zlatno pravilo u poslovanju

Datar, koji je danas vlasnik kompanije “Al Adil Trading” i koji je 2015. proglašen za najuspešnijeg indijskog biznismena u arapskom svetu, veruje da poštenje, trud i rad uvek moraju da budu nagrađeni.

- Neka vam u poslu glava bude hladna, a retorika slatka, tako ćete uspeti. I uvek govorite samo istinu, jer je istina najispravnija poslovna politika – zaključuje Datar.

BIRO/Khaleej times


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Svi na rekreaciju: Top pet trim staza u Dubaiju

Lično iskustvo: Dođite u Emirate - nećete zažaliti! (VIDEO)

Moja priča - Jovana Ilić: Bez velikog zalaganja nema uspeha


;