BIRO PRIČE

Gubitak posla u Emiratima: Top sedam finansijskih saveta

Saznajte šta biste sve mogli da preduzmete kako biste lakše prevazišli ostanak bez posla i redovnih primanja.

1. Razgovarajte sa zaposlenima u banci

Ako imate preostali dug, vaš nalog će verovatno biti blokiran. Ukoliko menjate firmu, računajte da će poslodavac od kojeg se rastajete prilikom uplate naznačiti da je reč o vašoj poslednjoj plati u njegovoj firmi, piše Gulfnews

- Da biste sprečili neprijatnosti, zakažite razgovor sa službenikom u banci – kaže Džon Ričards, direktor Compareit4me.com. – Objasnite mu u kakvoj situaciji ste se našli, a on će vam već ponuditi neko prelazno rešenje. Isto pravilo važi i ako prelazite iz jedne firme u drugu; nagovestite to bankarskom službeniku da biste izbegli privremeno zamrzavanje računa.

  

2. Izbegavajte korišćenje kreditnih kartica

U prvi mah, možete pomisliti da je korišćenje kreditnih kartica dobro rešenje, ali razmišljajte dugoročno.

- Ako niste u mogućnosti da svakog meseca regulišete troškove, to može da vam izazove novu glavobolju – podseća Ričards. – Uz to, troškovi kamate su visoki, pa je bolje da se držite podalje od ovakve vrste “rešenja problema”.

3. Odredite prioritete

Nikad nije mudro dozvoliti da računi ostanu neplaćeni, ali ako ste u frci zbog para, znate i sami šta vam je činiti...

- Al Etihad Kreditni biro sada izrađuje pojedinačne kreditne izveštaje i ako niste ažurni u isplati, to će kasnije uticati ako opet zatražite kredit – upozorava Ričards.

  

4. Napravite plan otplate

Proverite da li vaša banka nudi privremeno i dugoročne niže mesečne planove otplate.

- Mnoge banke ili organizacije nude rešenja za probleme dugovanja. Pošto bez posla niko ne ostaje “preko noći”, kad saznate kakva vas situacija čeka, nemojte je ignorisati. Razgovarajte sa zaposlenima u banci kako mogu da vam pomognu. Proverite da li rata kredita može da bude redigovana. Mnoge banke žele da izađu klijentima u susret pod uslovom da postoji dobra kreditna istorija.

  

5. Nađite brzo novi posao, ali...

Ako ste u bezizlaznoj finansijskoj situaciji i ne možete da plaćate kiriju i/ili kredit, znate i sami šta vas čeka – pronalaženje posla što pre. Ali, nemojte zaboraviti da pre nego što počnete da radite neki privremeni posao proverite ugovor koji vam poslodavac nudi. Zamke na koje bi trebalo da obratite pažnju su dužina angažmana i stabilnost radnog mesta.

Takođe, ne zaboravite Zakon o radu, posebno članove u vezi sa sponzorstvom, vizom i zabranama zapošljavanja u Emiratima, da na kraju ne bi bila “skuplja dara nego mera”.

6. O novom poslu obavestite banku

Kada dobijete novi posao, obavezno o tome obavestite zaposlene u banci. Dostavite im dokaz o zaposlenju i zaradi, da bi vaš račun odmah mogao da bude aktiviran.

  

7. Štedite na vreme

Bilo da ste u dugovima ili ne, štedite za “crne dane”. Da, znamo, ovome su vas verovatno učili i vaši roditelji, ali tek kada s nađete “pod suncem tuđeg neba” i suočite sa gubitkom posla, shvatate važnost ove dosadne roditeljske lekcije.

 - Čim dođete u Emirate i primite prvu platu, odlučite se da ostavljate određenu sumu kao da “ne postoji” – savetuje Ričards. – To može i te kako da vam bude od pomoći u trenutku kada se suočite sa nesagledivim finansijskim preprekama kao što je gubitak posla. Štedite u banci; tako vas novac neće mamiti da ga potrošite dok imate redovna primanja i verujete da će tako biti zauvek...

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Moja priča: Kako do posla u Dubaiju za mesec i po dana (VIDEO)

Ovo morate da znate: Važni brojevi telefona u Emiratima

Najlepša letnja priča: Obraduj prijatelje i osvoji nagrade


;