BIRO PRIČE

FOTO-PRIČA: Tri najveća mita o životu u Dubaiju

Gastarbajter = srećković = pokretni bankomat – većina nas ima takvo iskustvo sa familijom, poznanicima i komšilukom sa Balkana. Kako ih suočiti sa istinom?

“Lako je njemu/njoj, živi u Dubaiju, pomalo raducka, a lova samo pljušti! Neće se ni vraćati kući, a i što bi kad u Dubaiju živi kao šeik! Eeeee, tako je to kad upadne sekira u med...”

Ovako nas najčešće opisuju oni koje poznajemo, a koji su ostali u Srbiji, Bosni, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji, Makedoniji... Iz perspektive prosečnog Balkanca koji ni za živu glavu ne bi mrdnuo iz domovine, nama koji smo odlučili da promenimo grad, državu, kontinent i većinu životnih navika uvek je lako. Koliko takve pretpostavke mogu da nas iznerviraju, a ponekad i rastuže, znamo samo mi koji smo odabrali “sunce tuđeg neba”. I ma koliko da nam je na novom podeblju dobro, i ma koliko da smo uspeli da napredujemo u karijeri, da počnemo život iz početka i da uživamo u svakoj maloj ličnoj pobedi, uvek nas žacne poruka iz domovine: “Lako je njemu/njoj, on može da...”

Ovo su tri najčešće zablude koje prate život iseljenika u Dubaiju.

1. Bogati smo i ne plaćamo porez

Pretpostavljaju da nosimo firmiranu garderobu, da živimo u velikim i luksuznim stanovima i da malo-malo pa pravimo fensi žurke, a klopu naručujemo iz restorana. Lako je nama, ne plaćamo porez, pa možemo da se bahatimo!

REALNOST: Iznajmljivanje stana u Dubaiju je ozbiljna stavka. Luksuzni životni prostor retko ko može da priušti, pogotovo u prvim godinama boravka u Zalivu. Za žurke uglavnom nemamo vremena, jedino za čim čeznemo posle napornog radnog dana jeste da se dobro odmorimo i naspavamo. OK, organizujemo ponekad neko okupljanje sa prijateljima, ali daleko je to od svakodnevnog partijanja. Klopa iz restorana? Da, mahom brza hrana – pica na parče.

  

2. Vozimo ferari ili rols-rojs

To je delimično tačno, jer je u Emiratima – posebno u Dubaiju – najveći broj luksuznih automobila na svetu. Ali, ne može svako da ih priušti.

REALNOST: Najčešće se opredeljujemo za tojotu ili nisan. Češće koristimo metro koji je brz i relativno povoljan, a i pomaže nam da izbegnemo gužve na putevima.

  

3. Imamo skrivene zalihe zlata

Kad na Jutjub snimcima iz Emirata vide gde se sve može kupiti zlato, naši prijatelji sa Balkana pomisle da je zlato u Dubaiju i Abu Dabiju džabe, i da svako od nas ima skriveni štek koji će nam obezbediti bogatu i mirnu budućnost.

REALNOST: Većina nas ima štek, ali onaj sa grickalicama, pripremljen za opuštanje tokom vikenda uz neki dobar film...

BIRO

Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Moja priča: Zašto sam napustio Dubai i vratio se u Srbiju (VIDEO)

Top 5 najpovoljnijih lokacija u Dubaiju za rentiranje stana

Želite život bez stresa? Ova zemlja je kao stvorena za vas!


;