BIRO PRIČE

FOTO-PRIČA: Top 12 razloga da ODMAH posetite Srbiju

Bloger iz Dubaija Džordž Rišan očaran je prirodnim lepotama i stilom života na Balkanu

Kada je odlučio da obiđe Srbiju, bloger Džordž Rišan iz Dubaija nije ni slutio da će se na prvi pogled zaljubiti u našu zemlju. Došao je, piše na svom blogu, bez ikakvih očekivanja, a vratio se u pustinju potpuno očaran onim što je video i doživeo na „brdovitom Balkanu“.

„Mislim da nikada nisam osetio toliku bliskost sa prirodom kao u Srbiji“, piše Džordž. „Svež miris borova, prelepi vidici, zlatni vodopadi, osećaj slobode... Zahvaljujući vodiču Gradi koji je ne samo veliki ljubitelj i poznavalac prirodnih lepota, već i dobar poznavalac istorije, imao sam priliku da otkrijem lepote Srbije. Postoji mnogo razloga zbog kojih bih vam od srca preporučio da posetite ovu zemlju, ali evo 12 najvažnijih, koji su na mene ostavili najjači utisak.“

  

1. Kafići i pekare

I radnim danima pekare i kafići su puni. Ima ih na svakom koraku, tako da nećete morati mnogo da pešačite da biste pronašli mesto gde ćete da jedete ili da popijete piće.

  

2. Maline

Ko ne voli maline?! Srbija je druga u svetu po proizvodnji ovog voća, odmah posle Rusije. Malina se koristi na razne načine - kao voće, ali i kao sastavni deo džemova, sokova i alkoholnih pića. Raste i u divljini, i može da bude ukusna užina tokom dugog pešačenja.

  

3. Vodopadi

U Srbiji ih ima u izobilju, a do većine njih možete da stignete automobilom ili pešice. Najidealniji period da posetite Srbiju je proleće, jer su vodopadi bujniji posle zime i otapanja snega.

  

4. Kanjon Uvca

Jedan od najneverovatnijih prizora koje sam ikada video. Specijalni rezervat prirode Uvac nalazi se u jugozapadnoj Srbiji, i u njemu živi 104 vrste ptica

  

5. Šetnja

U Srbiji postoji bezbroj pešačkih staza. Završetak svake moje šetnje bio je nagrađen pogledom na veličanstven kanjon ili vodopad.

  

6. Pećine

Mnogi kanjoni i klisure kriju pećine koje su neistražene do dana današnjeg. Stigao sam da posetim jednu i bio fasciniran onim što sam video i doživeo.

  

7. Kućica na steni

Verovatno ste već videli slike ovog mesta, ali pretpostavljam da niste ni slutili da se nalazi u Srbiji! Kućica na steni, usred reke Drine, u blizini Bajine Bašte sagrađena je 1968. godine. Nekoliko puta ju je odnosila poplava, ali je kućica uvek obnavljana.

  

8. Arhitektura

Srbija je bila pod snažnim turskim i austrougarskim uticajem, što se može zaključiti i na osnovu arhitekture. Posetio sam Suboticu i Novi Sad, i moj utisak je kao da sam bio u Barseloni. Ili u Brižu.

  

9. Tvrđave i manastiri

Tvrđava u Srbiji ima mnogo, i sve su dobro očuvane ili restaurirane. U okviru tvrđava nalaze se manastiri - često su funkcionisali kao nezavisni gradovi.

  

10. Vino

U Srbiji ćete moći da pijete zaista dobro vino! Postoje  i takozvani putevi vina - jedinstvena prilika da isprobate ovo piće i da u isto vreme prokrstarite Srbijom. Ukoliko želite da probate nešto jače, preporučujem rakiju.

  

11. Nacionalni park Tara

Prostire se na 220 kvadratnih kilometara i čini ga grupa planinskih vrhova prošaranih dubokim živopisnim klanicma. Tara je dom za različite vrste divljih životinja - mrke medvede, divokoze, srne, vidre, vukove...

  

12. Muzej vazduhoplovstva

Nalazi se pored Aerodroma "Nikola Tesla" i u njemu ima više od 200 aviona, uključujući i avion koji je oboren tokom NATO bombardovanja 1999. godine. Preporučujem da dođete sat vremena pre nego što bi trebalo da čekirate kartu i posetite ovaj muzej.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Vodič za traženje posla u inostranstvu (VIDEO)

Spremite maramice: Ovako izgledaju odlasci iz domovine

Zašto sam napustio Dubai i vratio se u Srbiju (VIDEO)


;