BIRO PRIČE

FOTO-PRIČA: Seoski turizam – najlepša slika Srbije

Tara, Zlatibor, Drina, Golija, šumadijska sela i vojvođanski salaši – mamac za turiste iz celog sveta

Uprkos tome što sve veći broj ljudi napušta srpska sela i odlazi u gradove ili inostranstvo u potrazi za boljim životom, selo kao destinacija za odmor postaje sve popularnije, posebno strancima. To najbolje znaju oni koji su odlučili da ostanu na dedovini, a uložili su napore da predstave seoska srpska domaćinstva kao idealno mesto za beg od gradske vreve i užurbanog načina života.

Udobne kuće smeštene na imanjima u prelepoj prirodi, gostoprimstvo i ukusna domaća hrana predstavljaju, makar za sada, nedovoljno iskorišćen adut Srbije. U želji da pomognu kako srpskim domaćinima, tako i gostima iz zemlje i inostranstva da se lakše pronađu i povežu, ekipa entuzijasta osnovala je portal selo.rs

  

    

Miloš Gajić, jedan od osnivača ovog portala, u razgovoru za Naš Biro otkriva motive pokretanja ove web platforme, kao i prednosti koje ona nudi prvenstveno vlasnicima kuća i salaša širom Srbije.

- Prva verzija sajta nastala je još 2004. godine i projektovana je kao baza podataka ukupne seoske turističke ponude Srbije – kaže Miloš. - Ideja je nastala zbog sve veće potrebe putnika i turista da putuju po Srbiji, upoznaju njene krajeve ili provedu kratke odmore u prirodi i selima. Selo.rs je napravljen sa ciljem da kompletna ponuda seoskih turističkih objekata i smeštaja u prirodi Srbije bude objedinjena.

  

  

Destinacija koje se mogu pronaći na portalu je zaista puno. Nekada su to, objašnjava Gajić, makro regije kada, na primer, gosti žele da osete život na salašu, pa se upućuju ka čitavoj regiji Vojvodine, a nekada čak i jedno selo može biti destinacija za sebe. Najposećenije destinacije su one koje najčešće i viđamo na društvenim mrežama - Tara, Zlatibor, Drina i Golija, ali za njima ne zaostaju ni veoma razvijena i turističkom ponudom bogata sela Šumadije, naročito ona oko Gornjeg Milanovca. Tu je, uostalom, i najviše registrovanih domaćinstava, a samim tim tu turiste čeka i najraznovrsnija ponuda.

- Sva domaćinstva imaju mogućnost da besplatno kreiraju svoje profile na portalu i tako dobiju preko potrebu vidljivost na turističkom tržištu – objašnjava Miloš. – Naš tim pruža svu podršku objektima kada je reč o marketinškim ili promotivnim aktivnostima, kao i podršku oko drugih tehničkih pitanja koja su u vezi sa samim funkcionisanjem turističkog domaćinstva.

  

  

Osnivači portala koji objedinjuje turističku ponudu seoskih domaćinstava u Srbiji sarađuju kako sa lokalnim turističkim organizacijama, tako i sa krovnom Turističkom organizacijom Srbije. Sagovornik Našeg Biroa ističe da se ta saradnja najviše oslikava u pružanju pomoći prilikom pokretanja ili funkcionisanja domaćinstava, kao i u edukovanju vlasnika objekata kako bi podigli nivo svojih usluga. Najvažnije je da gosti budu zadovoljni, jer se tako šalje lepša slika Srbije u svet.

  

  

Domaća hrana kao naš najjači brend veliki je magnet za strance koji dođu u Srbiju. Turističke agencije kreiraju posebne ponude sa akcentom na obilazak Srbije i edukovanjem zainteresovanih da nauče pripremu zimnice na licu mesta.

Ali, ovu vrstu znanja moguće je dobiti i boravkom u nekom seoskom domaćinstvu tokom leta i jeseni, kada su darovi prirode na dohvat ruke, a stranci željni da nauče da spremaju džemove, slatka, ajvar, kao i čuvene pite i jela tradicionalne srpske kuhinje u kojima uživaju za vreme odmora u Srbiji.

  

Vlada Švajcarske prepoznala je potencijale seoskog turizma u Srbiji i finansira projekat “Osnaživanje žena u ruralnim područjima Šumadije i Kolubarskog regiona”. Kako objašnjava sagovornik Našeg Biroa, jedna linija projekta pružila je preko potrebnu pomoć ženama koje se bave seoskim turizmom. Takođe, zahvaljujući ovom projektu omogućena je nabavka opreme i pružena velika pomoć u reklamama plasiranim na internetu, što će omogućiti bolji rad i veću vidljivost seoskih turističkih domaćinstava.

  

  

Seoski turizam nije karakterističan samo za Srbiju, već i za veći deo ex-Yu. Ali, za sada su samo Slovenci maksimalo iskoristili potencijale koje ova turistička grana nudi.

- Novi zakon o turizmu i zakon o ugostiteljstvu koji su u najavi znatno će uticati na dalji razvoj seoskog turizma – najavljuje Miloš Gajić. - Pored dobrih propisa, neophodna su nam planska dokumenta: programi razvoja destinacija, osnivanja DMO, planovi turističkih programa... Podsticajna sredstva namenjena razvoju seoskog turizma, koje planiraju i realizuju državne institucije, još su skromnog obima, uzimajući u obzir broj registrovanih domaćinstava u Srbiji. Posle svega, neophodna je još intenzivnija promocija registrovanih domaćinstava.

Pa ipak, ono najvažnije Srbija već ima – prirodu kakva se retko gde još može videti, ljupke starinske ali i moderne kuće u seoskom ambijentu, domaćine koji znaju da ugoste, preukusnu hranu... Sasvim dovoljno za početak jedne lepe priče u koju će turisti uvek poželeti da se vrate i u koju će, nadamo se, u bliskoj budućnosti država uložiti mnogo više nego do sada.

BIRO

Foto: Selo.rs


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Tamo gde vas ptice bude: Rajska vrata Homolja (FOTO)

17 neoborivih činjenica: Kako da znate da li ste Srbin

Priče iz pustinje: Vinorel umetnice iz Srbije očarao šeike (VIDEO)


;