BIRO PRIČE

FOTO-PRIČA: Kako je most Makta promenio lice Abu Dabija

Prvi most koji je spojio sadašnju prestonicu UAE sa ostalim emiratima napravljen je pre pola veka

Pre tačno pola veka, 6. avgusta 1968. godine, otvoren je prvi most koji je povezao Abu Dabi sa ostatkom sveta. U crnom “mercedesu 600” šeik Zajed prošao je pored vojnika koji su mu salutirali i tako postao prva osoba koja je zvanično prešla Maktu. Bio je to put od 16 kilometara udaljen od onoga što je tada bilo srce grada. Na tom putu, šeik Zajed prošao je pored još jednog veoma važnog arhitektonskog dela – Al Bateen međunarodnog aerodroma koji je nedavno potom otvoren, uz pistu koja je bila dovoljno dugačka da prihvati tada najveći putnički avion.

U vreme kada je otvoren, most Makta bio je dugačak svega 300 metara, a cilj njegove izgradnje bio je da skrati putovanje koje je do tada trajalo više sati i bilo izuzetno mukotrpno i teško.

  

Nekada...

Vodeni put koji je odvojio Abu Dabi sa kopna učinio je ostrvo prirodnom tvrđavom. Postojala je i kula koju su čuvali stražari i usmeravali putnike kada i gde mogu da pređu na drugu stranu kopna.

Nafta, odnosno potraga za njom, donela je prvu promenu. Tako je 1949. godine izgrađen prvi prelaz od grubih blokova i cementa. Iako uzak, bio je prohodan, što je umnogome skraćivalo i olakšavalo putovanje.

Bilo je potrebno još 10 godina da nafta bude pronađena, ali to je, kao što je poznato, za 180 stepeni promenilo lice Abu Dabija i život u njemu. S pronalaskom nafte stigle su banke, telefoni, struja, škole, pošta, hotel... Odjednom, drastično je povećan broj stanovnika i broj automobila u sadašnjoj prestonici Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ali, iskrsao je novi problem: tokom plima i zimskih oluja prelaz je bivao poplavljen. Nije bilo neobično videti brojne automobile zaglavljene u blatu, u pokušaju da iz Abu Dabija stignu u Dubai ili El Ain.

Tužna slika bila je izazov za tadašnjeg vladara Abu Dabija, šeika Šakbuna bin Sultana. Znao je da je budućnost u izgradnji auto-puteva i aerodroma. Abu Dabiju bio je neophodan most. Al Makta je bio savršeno mesto za izgradnju jednog od njih.

  

Preokret

Šeik Šakbun bin Sultan potpisao je 2. decembra 1965. godine ugovor sa kanadskim projektantima o izgradnji aerodroma i mosta između ostrva Abu Dabi i kopna. Osam meseci kasnije, šeik Zajed preuzeo je vlast, a sa njom i sve ugovore koje je njegov brat potpisao sa stručnjacima iz sveta.

Most Makta sagrađen je direktno na postojećem svodnom putu koji je proširen tako da pruža platformu za izgradnju. Veći deo materijala, uključujući i tešku mašineriju, nalazio se direktno na obali. Delovi mosta napravljeni su u inostranstvu.

  

  

Do leta 1968. most je bio završen. Na kopnu, kula je služila kao carinska ispostava, pošto je roba koja je stizala iz ostalih emirata morala da prođe carinsku proceduru.

  

Danas...

Pa ipak, put do Dubaija i dalje je bio udaljen više od stotinu kilometara kroz pustinju, a prvi auto-put između dva emirata izgrađen je u godinama koje su dolazile, baš kao i drugi mostovi koji su rasteretili saobraćaj preko Makte. Musafah most izgrađen je 1978, a 2010. i most šeika Zajeda. Danas, UAE mogu da se pohvale zvanično najboljim putevima na svetu, a most Makta i dalje je važna saobraćajna arterija modernog Abu Dabija.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Dubai kakav ne poznajete: Život na sukovima (FOTO-GALERIJA)

Bezbednost na prvom mestu: Ukidanje bafera u Abu Dabiju

FOTO-PRIČA: Arapi kupuju luksuzne vile kod Sarajeva


;