BIRO PRIČE

FOTO-PRIČA: Beograd - srce Balkana

Novinar italijanskog Face magazina posetio je prestonicu Srbije. Njegova reportaža je najlepša turistička razglednica Beograda.

Srpska prestonica danas je umetnički i kulturni centar Balkana, meta svih klabera i evropskih globtrotera. To je grad koji ne zaboravlja svoju prošlost.

Lice Beograda obeleženo je neizbrisivim ožiljcima koji idealno dele grad na dve celine: sa jedne strane imamo dvorišta i kuće koje izgledaju kao Akvila posle zemljotresa, a sa druge strane tu su noćni život, sve društvene slobode, nove zgrade, trendi barovi i umetničke galerije koje vam daju sliku novog života koje čuvaju istoriju, ali hrabro gledaju u budućnost.

Beograd, "beli grad", danas se smatra umetničkim i kulturnim jezgrom, malim balkanskim Berlinom. Tvrđava Kalemegdan, sa svojim kulama, predstavlja zeleni raj u gradu u kojem, nakon dugog pešačenja i šopinga u strogo pešačkoj zoni u centru grada, je moguće diviti se prekrasnom krajoliku srpske prestonice i posmatrati sa visina reke - Savu i Dunav. Reke koje se tu sreću, grle i, prema popularnoj izreci, "vode ljubav".

  

Pravoslavna tradicija je snažno ukorenjena na ovoj teritoriji. Dovoljno je pomenuti bezbroj crkava sa bogatim enterijerima urađenim u zlatu, poput Hrama Svetog Save, najvećeg na svetu, koje se smenjuju sa raznim likovnim obeležjima perioda turske okupacije koji je istovremeno predstavljao i arhitektonsku istoriju Beograda.

Retro boemski i avangardni stil na Trgu republike, gde se nalaze Narodni muzej i Narodno pozorište, simboli proterivanja Otomanskog carstva 1867. godine, ali i priznavanja SFRJ 1945. godine, danas je mesto gde se tinejdžeri i studenti sastaju pre odlaska u neki od brojnih kafića.

Beograd je, međutim, i centar srpskog noćnog života koji se uvek odigrava subotom. Barovi, klubovi, pabovi i ulice neprekidno su prepuni mladih ljudi i turistima koji dolaze u grad zbog brojnih filmskih, ali i festivala rok i džez muzike. Ljubitelji noćnog života i klabinga utopiće se u tonove tehno, haus i elektro muzike iz fascinantih andergraund lokala. Za svačiji muzički ukus ima po nešto. Na splavovima, plutajućim klubovima na Savi, do svitanja traju žurke, posebno u letnjem periodu. U Skadarliji možete naći umetnike, pisce, fotografe i muzičare, dok bendovi sviraju uživo skoro svake noći.

  

A onda, tokom leta, Beograd, iako ne sa pogledom na more, ima svoju "privatnu" plažu, napravljenu na jezeru Ada (Ada Ciganlija), u kompletu sa veštačkim jezerom, gde možete da se bavite ekstremnim sportovima, poput skakanja sa bandžija, ili igrati tenis, u pauzama pića i kupanja.

U restoranima i kafićima na reci možete da probate lokalne specijalitete, posebno začinjeno meso u umacima svih vrsta, supe, sireve i suhomesnate proizvode servirane sa toplim hlebovima, uz čašu lokalnog vina ili piva. Za one koji cene umetnost, u centru grada nalazi se muzej dizajna i ubrani butik Mikser Haus koji ne smete propustiti.

Od objekata koji podsećaju na socijalizam, barok i savremenu arhitekturu, do novog grada, podignutog posle Drugog svetskog rata, koji se vidi sa planine Avala, svako ko stiže u Beograd putem biće fasciniran izuzetnom fuzijom drevnog i modernog. Zato što je sećanje na istoriju ono što podstiče da se okrenemo odlučno ka budućnosti. 

Glavni grad Srbije izgleda - sjajno!

BIRO/Facemagazin


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Život na severu Emirata: Raj u Ras el Hajmi (VIDEO)

FOTO-PRIČA: Najveći jugonostalgičari su...

Za pamćenje: Najbolji video-snimak Dubaija ikada!


;