BIRO PRIČE

FANTASTIČNA MISIJA: Avion bez kapi goriva krenuo na put oko sveta! (VIDEO)

Avion na solarnu energiju poleteo je iz Abu Dabija i u narednih pet meseci obletaće oko Zemljine kugle

Aerodrom u Abu Dabiju je bio početna tačka zanimljive misije - obići planetu Zemlju koristeći samo sunčevu energiju, bez kapi goriva. Planirano je da put od 35.000 kilometara traje pet meseci.   

Sheikh Zayed Grand Mosque u Abu Dabiju

     

Ova letelica švajcarske proizvodnje  je jednosed, a piloti će se smenjivati po etapama kojih je planirano da bude 12.
Idejni tvorac je Andre Boršberg, koji je ujedno i pilot. Drugi pilot ovog aviona je Bertrand Pikard. Njih dvojica tvrde da bi Solar Impulse 2 u teoriji mogao da leti neograničeno dugo.

Sa leve strane se nalazi Andre, a sa desne Bertrand.

   

Inžinjeri su gram po gram smanjivali težinu aviona na svakom mogućem elementu, da bi pre poletanja avion bio težak svega 2.300 kilograma. Sačinjen je od ugljeničnih vlakana.
Više od 17.000 solarnih ćelija snabdevaju četiri električna motora sa obnovljivim izvorima energije, a raspoređene su po krilima aviona dugim 72 metra. Raspon krila je veći od raspona Boeing-a 747-8I. Poređenja radi, ovaj Boeing bez goriva teži 295.000 kilograma!

Poređenje raspona krila ova dva aviona

     

Princip rada je sledeći: tokom dana solarne ćelije, koje su ugrađene na krilima, napune litijumske baterije, čija je težina 633 kilograma, što omogućava ovom avionu da leti i tokom noći.

Informacije o brzini:
Minimalna brzina na 8.500m nadmorske visine je 57 km/h, a maksimalna 140 km/h, dok je minimalna brzina na nivou mora 36 km/h, a maksimalna 90 km/h.

Solar Impulse 2 je napravljen za dugačka  putovanja.
Pilotska kabina je dizajnirana i napravljena tako da pilot može da preživi pet uzastopnih dana i noći na nadmorskoj visini od oko 8.000 metara, koja je inače fatalna za ljude zbog nedostatka kiseonika.

Izgled pilotske kabine. Pilot je u mogućnosti da obori sedište, što mu daje mogućnost da u toku leta od 24h spava oko 6h

   

Video o izgradnji SI 2:


Saznajte sve o “Solar Impulsu 2” u POSEBNOJ VESTI

     
Aleksandra Tanasković

;