BIRO PRIČE

Ex-Yu nostalgija: Automobili koje smo voleli (INFOGRAFIKA)

Automobilska industrija u SFRJ bila je moćna grana industrije.  

Samo u Kragujevcu proizvedeno je više od četiri miliona vozila. Automobili su bili sklapani i u Sloveniji, BiH, Vojvodini... Danas je auto-industrija na prostoru bivše SFRJ spala na "dva slova": "Fiat" u Srbiji i "Renault" u Sloveniji.

Smanjenje proizvodnje za vojsku, posle završetka Drugog svetskog rata, nateralo je velika preduzeća sa hiljadama zaposlenih da se sa namenske industrije preorijentišu na automobile. Fabrika automobila "Zastava" rođena je 1953. godine, a dve godine kasnije u saradnji sa Fiatom počinje proizvodnja "fiće", najpopularnijeg četvorotočkaša zbog kog su gotovo svi punoletni muškarci na prostorima ex-Yu polagali testove i dobijali vozačke dozvole. "Fića" je decenijama bio statusni simbol prosečne radničke porodice u SFRJ.

Zbog toga što je važio za centar automobilske industrije bivše Jugoslavije, Kragujevac je vrlo brzo nazvan "jugoslovenskim Detroitom", a fabrike širom nekadašnje Jugoslavije počele su polako da otvaraju svoje pogone za strane proizvođače automobila, piše Klix.ba.
U Sarajevu je 1965. godine počeo da se sklapa NSU-ov "princ". Usledila je saradnja Volkswagena i Tvornice automobila Sarajevo. Prvo "buba", a onda i "golf", koji je smatran simbolom uspeha u životu. U to vreme u Sloveniju dolazi "spaček" iz Citroena, „Ostinova” vozila, ali i jedan od najpoznatijih automobila na našim prostorima - "renault 4", popularna "cipela". Paralelno, Kikinda otvara vrata za nemački Opel i počinje sklapanje "opel cadeta”, "ascone", "senatora" i "omege", koji su smatrani domaćim vozilima. U Srbiji je model "senator" zvanično poneo ime "Opel Kikinda".

Proizvodnja "juga" ukinuta je 20. novembra 2008, a poslednji automobil te marke bio je 794.428. po redu.

"Jugići" su se pojavljivali i u američkim filmovima; vozili su ga Brus Vilis, Semjuel Džekson, Tom Henks... 

Istih dana kada je proizvodnja "juga" otišla u istoriju, proizveden je i poslednji "stojadin" pod brojem 1.273.532 , kao i "florida", kojih je ukupno napravljeno 29.950. Najveći izvoz ostvaren je polovinom 80-ih, kada je u SAD plasirano 147.000 „juga”. Proizvedeno je i 923.487 „fića”, dok je „zastave 1300” i „zastave 1500”, odnosno popularnog „tristaća”, proizvedeno 202.160. Rekordna je 1989, kada je proizvedeno 220.000 vozila.

Tekst i infografika: BIRO/Klix.ba

Fotografije: Wikipedia


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Ispovjest lijepe Sarajke: Moj život u Istanbulu

Heroj zlatnog srca: Majstor o kojem priča ceo region

Šeik Dubaija u šetnji Kalemegdanom (FOTO)


;