BIRO PRIČE

Dubai Školica: Negujte svoje korene

Deca srpskog porekla koja žive u Emiratima uče naše pismo i kulturu kroz dopunsko obrazovanje.

                          

Dubai Školica, prva srpska škola u najpoznatijem emiratu, radi od proleća 2012. godine. Svake godine na kraju školske godine polaznici Školice organizuju priredbu za svoje drugare, roditelje i njihove prijatelje, poznanike i kolege. Tako će biti i ovog petka, 5. juna. Kako u intervjuu za Naš Biro najavljuje Ksenija Preković, osnivač Dubai Školice, na tradicionalnoj četvrtoj priredbi biće pevanja, recitovanja, glume...

- To je prilika da deca iz svih naših grupa izađu na scenu i pokažu deo znanja koja su stekla u Školici tokom protekle godine - kaže Ksenija. - Svi su dobrodošli, a ulaz je slobodan. Priredba počinje u 11 časova, i trajaće oko sat vremena. Očekujemo vas u sali 009, u prizemlju bloka 17 Univerziteta Midlseks.

               

Ksenija Preković

                    

Kako ste došli na ideju da otvorite Školicu i koji je njen primarni cilj?

- Dubai Školica je neprofitna organizacija koja funkcioniše kao vikend dopunska škola za decu srpskog porekla koja žive u UAE, a u kojoj se, pored srpskog jezika, uči i o srpskoj kulturi, geografiji, istoriji i književnosti. Ideju za pokretanje ove vrste škole sam dobila posmatrajući decu iz svog okruženja koja tako malo znaju o zemlji svog porekla, nažalost često i slabo govore srpski i ne znaju ćirilicu, zvanično pismo zemlje čiji pasoš nose. Kao model su nam poslužile dopunske škole koje su nekada postojale pri ambasadama, gde je fokus bio na dopunjavanju znanja koja deca dobijaju u redovnoj školi (u kojoj se nastava, naravno, odvija na engleskom jeziku). Krenuli smo sa tzv. školskom grupom (deca uzrasta 7 godina i naviše), a kasnije se javila potreba i za formiranjem predškolske grupe, kao i za časovima za decu bez prethodnog znanja srpskog jezika.

                        

Koliko dece je prošlo kroz Školicu i kakva su znanja stekli? Da li su polagali usmeni ili pismeni test za prijem?

- Za ove tri godine kako postojimo, kroz Školicu je prošlo oko stotinak dece. Kakva znanja deca stiču, zavisi od grupe u kojoj se nalaze. Mlađa školska grupa (od 6 do 9 godina) fokusirana je na učenje pisanog i štampanog ćiriličnog pisma, kao i na utvrđivanje pravilnog korišćenja naše latinice, pre svega onih slova koja ne postoje u engleskom alfabetu - Č, Ć, Š, Đ, ŽStarija školska grupa (od 9 do 14 godina) radi na pravopisu, boljem izražavanju na pisanom srpskom, kao i na učenju o geografiji i istoriji Srbije. Naši “Vrapčići” (predškolska grupa) se susreću sa širim srpskim vokabularom, uče naše pesmice i recitacije i pripremanju se da pređu u starije školske grupe.

               

Polaznici školice u narodnoj nošnji

                     

Koje uslove polaznici Školice moraju da ispune?

- To pre svega zavisi od grupe u koju se upisuju. Naš cilj je da deca mogu da prate nastavu i da se lepo osećaju dok uče. Stoga se deca na osnovu znanja i uzrasta raspoređuju u odgovarajuće grupe. Na primer, da bi deca pratila nastavu u mlađoj školskoj grupi, potrebno je da se lepo služe engleskim latiničnim slovima, koja ovde deca u školama na engleskom savladaju u uzrastu između 5 i 7 godina.

                

Da li postoje različite grupe na osnovu starosti dece i poznavanja jezika? Kako se časovi uklapaju sa standardnom školom koju deca pohađaju?

Tri osnovne grupe su predškolska (od 3 do 6 godina), mlađa školska (od 6 do 9 godina) i starija školska (od 9 do 14 godina). Pored njih, imamo i časove za potpune početnike, decu koja uopšte ne znaju srpski. Kvalitet škola u UAE je dobar, ali kako te škole prate engleski ili američki nastavni program, fokus je, prirodno, na učenju književnosti, geografija i istorija tih zemalja. Mi deci "popunjavamo rupe" u znanju o sopstvenoj zemlji, njenoj istoriji, geografiji i srpskoj kulturi uopšte, upoznajući ih sa našom književnošću, znamenitim ličnostima i, naravno, učeći ih pravilnom pisanju i izražavanju na srpskom jeziku.

                

Velika posećenost na novogodišnjoj priredbi 

               

U kojim dodatnim aktivnostima deca mogu da učestvuju?

- Školica je sama po sebi dodatna aktivnost, nešto što deca pohađaju pored svoje redovne škole i svih školskih obaveza, ispita i sličnog. Međutim, u okviru različitih aktivnosti na našim časovima deca i pevaju, glume, uče da igraju kolo, igraju se "Zanimljive geografije"... Trudimo se da im naše četvorosatne radionice budu dinamične i da uče razne stvari.

            

Da li je Školica samo za decu iz Srbije ili mogu i druga deca da uče naš jezik?

- Sva deca koja žele da nam se pridruže su dobrodošla. Mi već imamo dece koja zvanično nisu iz Srbije, jer imaju pasoše drugih zemalja. Reč je o deci kojoj jedan roditelj nije srpski državljanin, kao i o deci iz drugih bivših jugoslovenskih republika.

             

Učenje uz igru i zabavu

                     

Imate li podršku naše Ambasade u UAE i institucija iz Srbije, s' obzirom na to da radite na očuvanju našeg jezika i pisma?

- Dubai Školica ima podršku Ambasade Republike Srbije u UAE i Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu. Obe institucije su svesrdno podržale naš koncept i pohvalile našu organizovanost i samostalnost. Ponudile su nam pomoć u dodatnom obrazovanju naših učiteljica i vaspitačica i pri nabavci knjiga za našu buduću biblioteku.

                    

                 

Više informacija o Dubai Školici možete da dobijete na:

- zvaničnom sajtu: www.dubaiskolica.com

Fejsbuk stranici 

- email: dubai.skolica@gmail.com

- tel: 050 4369 654

Takođe, možete pogledati i video klipove sa prethodnih radionica i priredbi na YouTube kanalu OVDE

                    

Aleksandra Tanasković

                      


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji. 


Preporučene priče:

17 neoborivih činjenica: Kako da znate da li ste Srbin

Top šest mesta za besplatan relaks u Dubaiju (FOTO)

Proslava 6. rođendana "Malog Sveta"

;