BIRO PRIČE

​Dobijanje porodične boravišne vize u UAE korak po korak

Saveti stručnjaka o tome kako se prijaviti za boravak vaše porodice u UAE

Ukoliko ste novi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) i planirate da dovedete članove svoje porodice, verovatno se pitate koliko dugo taj proces može da traje. Prema rečima stručnjaka koji su razgovarali za Gulf News, proces podnošenja zahteva za porodičnu boravišnu vizu može se lako završiti u roku od nedelju dana.

- To će trajati najviše sedam radnih dana, zavisi od odobrenja prijave. Ponekad, mi apliciramo za vizu ujutro, a odobrenje dolazi uveče. Zatim morate ići na zdravstveni test i biometrijsko skeniranje Emirates ID-a. Ponekad može potrajati zakazivanje termina za biometrijsko skeniranje, ali ceo proces se u većini slučajeva može lako završiti za sedam dana - kaže za Gulf News Shafiq Muhammad, glavni supervizor u Horizon Gate vladinom transakcionom centru.

Ako planirate prvo da dovedete svoju porodicu u UAE na vizu za posetu, imajte na umu da bi vas kasnije podnošenje zahteva za njihovu boravišnu vizu koštalo malo više, jer biste morali da podnesete zahtev za proces „promene statusa“.

- Najpre morate da podnesete zahtev za dozvolu za ulazak, bez obzira na to da li se trenutno nalaze u UAE ili van UAE. Ali ako su već ovde na vizi za posetu, ulazna dozvola, koja se zove „dozvola za ulazak/unutar zemlje“ koštaće vas više. Morate se prijaviti i za promenu statusa, tako da će to biti otprilike 1.800 AED skuplje u odnosu na to da je vaša porodica izvan UAE – navodi Muhamed.

Spisak troškova porodične boravišne vize

• Naknada za otvaranje fajla – 269 AED

• Dozvola za ulazak – 500 AED (ako je porodica izvan UAE) ili 1.180 AED (ako je vaša porodica već u UAE)

• Promena statusa (ako je vaša porodica već u UAE) – 675 AED

• Test zdravstvene sposobnosti – 320 AED

• Emirates ID – 170 AED za 1 godinu, 270 AED za dve godine, 370 AED za tri godine, 690 AED za pet godina i 1.198 AED za 10 godina.

• Pečatiranje vize – 500 AED

Tri faktora koji utiču na konačnu cenu vize

1. Ako su članovi porodice u zemlji ili inostranstvu.

2. Ako treba da prođu zdravstveni test.

3. Na koliko godina se izdaje viza?

Ne bi trebalo da prijavljujete za zdravstveni test za decu mlađu od 18 godina ili za biometrijsku identifikaciju Emiratesa decu mlađu od 15 godina.

Zatim možete da dobijete procenu cene vize, na osnovu gornje liste troškova, u zavisnosti od starosti i broja članova vaše porodice. Takođe je važno da zapamtite da će vam, ako aplicirate za vizu preko centra za daktilografiju ili agenta, naplatiti dodatnu naknadu za uslugu.

Naš BIRO

Foto: Pexels.com


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


;