BIRO PRIČE

Dani žalosti u Zalivu: Preminuo vladar Kuvajta

Kuvajtski emir Sabah Al Ahmed preminuo je 29. septembra u 91. godini

Šeik Sabah Al Ahmed vladao je Kuvajtom od 2006. godine, a spoljnom politikom ove bliskoistočne zemlje upravljao je više od pola veka.

Država Kuvajt proglasila je dane žalosti u trajanju od 40 dana. Organi državne uprave neće raditi u naredna tri dana.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Kuvajta izjavio je da je kuvajtski emir preminuo u bolnici u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Emir je primljen u bolnicu 18. jula radi lekarskih pregleda, a zatim je dan kasnije uspešno operisan. Pet dana od primanja u bolnicu emir je hospitalizovan u SAD.

Telo vladara Kuvajta biće prebačeno u njegovu domovinu poslednjeg dana septembra, kada će i Nacionalna skupština održati vanrednu sednicu na kojoj će šeik Navaf položiti zakletvu u skladu sa članom 60. kuvajtskog Ustava.

Prvi čovek Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Kalifa Zajed Al Nahjan proglasio je trodnevnu žalost, a zastave u Emiratima stajaće na pola koplja u čast preminulog šeika Kuvajta.

Šeik Muhamed bin Zajed Al Nahjan, prestolonaslednik Abu Dabija i zamenik vrhovnog komandanta oružanih snaga UAE, uputio je izraze saučešća kuvajtskom narodu.

- Iskreno saučešće upućujemo porodici Al Sabah i narodu Kuvajta. Šeik Sabah bio je oličenje mudrosti, tolerancije i mira i bio je pionir saradnje država u Zalivu. Služio je narodu, a njegovo delo nikada neće biti zaboravljeno – napisao je šeik Muhamed bin Zajed Al Nahjan na Tviteru.

Šeik Muhamed bin Rašid Al Maktum, vladar Dubaija, takođe se na Tviteru oprostio od vladara Kuvajta:

- Neka se Alah smiluje saosećajnom ocu Kuvajta i srcu Zaliva koje kuca.

Tvitovao je i šeik Hamdan bin Muhamed bin Rašid Al Maktum, prestolonaslednik Dubaija:

- Nedostajaće nam izuzetan vođa koji je ostavio u nasleđe velikodušnost i humanost.

U Libanu, gde je pokojni kuvajtski lider odigrao ključnu ulogu u pokušaju da okonča građanski rat, a kasnije pomogao u obnovi zemlje, političari su takođe uputili izraze najdubljeg saučešća.

- Smrću šeika Sabaha Liban je izgubio velikog brata koji je stajao uz Libance tokom teških okolnosti proteklih godina – izjavio je predsednik Libana Mišel Aun.

I u Egiptu će u naredna tri dana zastave biti spuštene na pola koplja, u znak žalosti zbog smrti kuvajtskog emira.

BIRO

;