BIRO PRIČE

Danas u Abu Dabiju počinje primena sistema Al Hosn Green Pass

Abu Dabi: Pripreme se uveliko zahuktavaju na svim javnim mestima u Abu Dabiju uoči uvođenja sistema Al Hosn Green Pass u utorak, 15. juna.

Tržni centri su već objavili najave na svojim platformama društvenih medija, a stanovnici kapija i portala za skeniranje primetili su u brojnim objektima i atrakcijama.

Sistem Green Pass, koji je prošle nedelje odobrilo Ministarstvo zdravlja i prevencije UAE (MoHAP), najnovija je inicijativa da se javni prostori učine sigurnijim usred epidemije COVID-19. Komitet za vanredne situacije, krize i katastrofe u Abu Dabiju odobrio je njegovu upotrebu prošle srede (9. juna) kako bi se osigurao siguran ulazak i traženje kontakata na 11 vrsta mesta i atrakcija: tržni centri, veliki supermarketi, teretane, hoteli, hotelski objekti, javni parkovi, plaže , bazeni, zabavni centri, bioskopi, muzeji, restorani i kafići.

Korisnicima sistem dodeljuje jednu od tri boje: crvenu, zelenu ili sivu, u zavisnosti od korisnikovog statusa COVID-19. Status crvene boje označava da je korisnik imao pozitivan test na COVID-19. Zeleni status označava da korisnik nema COVID-19, ali se boja vraća u sivu nakon što najnoviji PCR test postane nevažeći. Validnost PCR testa, a samim tim i koliko dugo je Green Pass dostupan za korisnika, zavisi od korisnikovog statusa vakcinacije.

Implementacija tržnog centra
Lulu Group se vrlo aktivno pridržava svih mera COVID-19 i nastavićemo to da radimo radi bezbednosti svih. Od 15. juna, svi naši tržni centri i hipermarketi u Abu Dabiju primenjivaće inicijativu „Ulaz samo za zelenu kartu“, a kupci će morati da pokažu svoju aplikaciju Al Hosn za verifikaciju na ulaznim mestima. Obučili smo naš tim za bezbednost za brzu i efikasnu verifikaciju zelene karte kako bi se izbegla nepotrebna odlaganja ili neprijatnosti za kupce. Takođe planiramo da se povežemo sa određenim zdravstvenim radnicima kako bismo našim kupcima olakšali besplatan PCR test u prostorijama našeg tržnog centra “, rekao je V Nandakumar, direktor marketinga i komunikacija u Lulu Group, za Gulf Nevs. 

Grupa vodi 12 tržnih centara i 54 hipermarketa u emiratu Abu Dabi.

Kao deo proaktivne strategije MoHAP-a za borbu protiv pandemije, počev od 15. juna, tržnom centru se može pristupiti samo sa zelenom prolaznicom u aplikaciji Al Hosn. Molimo vas da sarađujete i pomognete nam da se pridržavamo ovog vladinog pravila u interesu javnog zdravlja i bezbednosti “, objavio je Ias Mall na svojoj platformi Instagram.
„Nakon dodatnih preventivnih mera koje je izdao Komitet za hitne slučajeve, krize i katastrofe u Abu Dabiju, svi posetioci stariji od 16 godina moraju da pokažu svoj zeleni prolaz u aplikaciji Al Hosn za pristup tržnom centru Abu Dabi, počev od utorka, 15. juna“, Abu Dhabi Mall je najavio.

Turističke atrakcije U međuvremenu, vodeće turističke destinacije Abu Dabija takođe će započeti sa primenom sistema Green Pass. Farah Ekperiences, koja upravlja brojnim atrakcijama na ostrvu Ias i Kasr Al Vatan, saopštila je da će zahtevati i posetioce starije od 16 godina da pokažu zelenu propusnicu.

„Od 15. juna 2021., tematski parkovi Ias - koji uključuju Ferrari Vorld Abu Dhabi Ias Vatervorld i Varner Bros Vorld Abu Dhabi - kao i CLIMB ™ Abu Dabi i Kasr Al Vatan zahtevaće od svih gostiju starijih od 16 godina da dostave dokaz „Zelene propusnice“ za aplikaciju Al Hosn UAE “, navodi se.

Kafići i restorani Sistem takođe stupa na snagu u mnogim restoranima, kafićima i mestima za sastanke. „U svetlu najnovije najave koju je naložio Odbor za vanredne situacije, krize i katastrofe Abu Dabija, MBT Restaurant Management je razmotrio nove protokole i primenjivaće ih u svim svojim poslovnicama. Ulazak gostima koji nisu vakcinisani neće biti dozvoljen. Takođe moraju da predstave zelenu propusnicu na aplikaciji Al Hosn koja važi ne duže od tri dana. Ove mere predostrožnosti osiguraće da su svi naši gosti i osoblje sigurni i zdravi “, rekao je Danni Kattar, generalni direktor kompanije MBT Restaurant Management, koja vodi restoran Beirut Sur Mer na ostrvu Saadiiat u Abu Dabiju.

Zeleni prolaz je najduži - 30 dana - za stanovnika koji su pre više od 28 dana primili drugu dozu COVID-19 vakcine. Inače, valjanost propusnice varira od tri dana do 14 dana. Naravno, ljudi koji nisu u potpunosti vakcinisani i koji nemaju potvrdu o izuzeću od vakcine imaju najkraće trajanje Green Pass-a - tri dana.
Mnogi stanovnici su raspravljali o novom sistemu na mrežnim forumima i izrazili zabrinutost zbog čekanja do mesta za zadovoljavanje osnovnih potreba. Neki drugi koji još uvek nisu u potpunosti vakcinisani rekli su da bi mogli da pribegnu većoj kupovini putem Interneta kada sistem stupi na snagu.

Koliko često moram da testiram? 

Kategorija 1: Vakcinisana osoba koja je primila drugu dozu vakcine najmanje 28 dana ranije ili je dobrovoljac u ispitivanjima vakcine. Zeleni prolaz osobe važi 30 dana nakon negativnog COVID-19 PCR testa. Da bi se postigla aktivna ikona, koja je potrebna za putovanje bez ekranizacije u emirat Abu Dabi, treba izvršiti PCR test na svakih sedam dana.

Kategorija 2: Vakcinisana osoba koja je primila drugu dozu vakcine pre manje od 28 dana. Zelena karta pojedinca važiće 14 dana nakon negativnog COVID-19 PCR testa.

Kategorija 3: Osoba koja je primila prvu dozu vakcine i čeka na imenovanje druge doze. Zelena karta pojedinca važiće sedam dana nakon negativnog COVID-19 PCR testa.

Kategorija 4: Osoba koja je primila prvu dozu vakcine, ali kasni sa imenovanjem druge doze 48 dana ili više. Zelena karta pojedinca važiće tri dana nakon negativnog COVID-19 PCR testa.
Kategorija 5: Pojedinac sa potvrdom o izuzeću od vakcine. Zelena karta pojedinca važiće sedam dana nakon negativnog COVID-19 PCR testa.

Kategorija 6: Pojedinac koji nije vakcinisan i nema potvrdu o izuzeću od vakcine. Zelena karta pojedinca važiće tri dana nakon negativnog COVID-19 PCR testa.

Izvor: GUlF NEWS

Image Credit: Abu Dhabi Media office

;