BIRO PRIČE

Da li ste kandidat za ZLATNU VIZU za Emirate?

Uslovi koje bi trebalo da ispunite da biste obezbedili 10-godišnji boravak

Takozvana zlatna viza je šema za dugoročni boravak u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), bez obaveze da svako malo produžavate vizu. Uvođenje „zlatne vize“ koja podrazumeva desetogodišnji boravak u UAE najavio je potpredsednik Vlade UAE i vladar Dubaija šeik Muhamed bin Rašid Al Maktum, koji je potvrdio da je do sada za ovaj sistem boravka u Emiratima odabrano 6.800 investitora i zaslužnih pojedinaca iz 70 zemalja sveta.

Sistem izdavanja „zlatne vize“ uspostavljen je kako bi u UAE bio stvoren atraktivni ulagački ambijent, što dalje podstiče razvoj biznisa i privlači nove talente u ovaj deo sveta. Stanovnici koji su dugo u UAE i koji su doprineli razvoju zemlje takođe su nagrađeni za lojalnost i ohrabreni da nastave da ulažu u Emirate.

„Zlatna viza“ prvobitno je bila predstavljena kao dokument koji obezbeđuje stalno prebivalište u UAE, ali je GDRFA pojasnila da je zapravo reč o dugoročnoj vizi koja traje jednu deceniju i koju je moguće obnoviti.

  

Iako UAE ne izdaju vize za stalni boravak, dobijanjem „zlatne vize“ stranci stiču upravo to – mogućnost da dugoročno borave u Emiratima. Posle isteka 10 godina, koliko traje „zlatna viza“, stranci imaju pravo da produže boravak u Emiratima za još 10 godina. Iz GDRFA poručuju da će „zlatna viza“ moći da bude obnovljena sve dok rezidenti nastave da ispunjavaju uslove pod kojima su i dobili odobrenje za dugoročni ostanak u UAE.

Ali, ako bi investitotima propao posao, njihovo produženje boravka u Emiratima bilo bi razmatrano od slučaja do slučaja.

Benefit „zlatne vize“ je da njen vlasnik može slobodno da putuje, bez straha da će zbog dužeg boravka van UAE ostati bez mogućnosti da se vrati u ovu bliskoistočnu državu.

  

  

Prošlog meseca, Vlada UAE odobrila je desetogodišnju boravišnu vizu za pet kategorija: investitore, preduzetnike, direktore, naučnike i izuzetne studente. Ove sedmice objavljeno je da rukovodioci čija plata iznosi 30.000 AED i više mogu da podnesu zahtev za „zlatnu vizu“. Ostali uslovi koje rukovodioci moraju da ispune su fakultetska diploma, pet godina radnog iskustva i važeći ugovor o radu.

  

Uslovi za strane investitore

Da bi stranac koji želi da investira u UAE mogao da konkuriše za „zlatnu vizu“, neophodno je da ispuni najmanje jedan od sledećih uslova:

  •   da položi depozit Investicionom fondu UAE u visini od 10 miliona AED
  •   da je vlasnik kompanije čiji je kapital najmanje 10 miliona AED ili da je partner u kompaniji sa udelom od 10 miliona AED

Uz ispunjavanje jednog od dva gorenavedena uslova, kandidat za „zlatnu vizu“ trebalo bi da ispuni i sve sledeće uslove:

  • Investicija koju pokreće ne sme da bude finansirana iz kredita, već isključivo od novca koji je u ličnom vlasništvu investitora
  • Investicija mora da opstane najmanje tri godine
  • Investitor mora da obezbedi osiguranje za sebe i svoju porodicu

Uslovi za preduzetnike

  • Preduzetnik koji želi da konkuriše za „zlatnu vizu“ mora da ima uspešan projekat u vrednosti od najmanje 500.000 AED u sertifikovanoj oblasti u UAE
  • Mora da priloži sertifikat o osnivanju projekta
  • Mora da obezbedi osiguranje za sebe i svoju porodicu

Stručnjaci

Pravo na „zlatnu vizu“ imaju profesori sa bilo kog od 500 najboljih međunarodnih univerziteta čiju je listu sačinilo Ministarstvo obrazovanja UAE. Takođe, za „zlatnu vizu“ mogu da konkurišu i oni koji su stekli priznanje u svojoj oblasti, naučnici koji su doprineli velikim istraživanjima, doktori nauka koji imaju 20 godina iskustva u svojoj oblasti, kao i pojedinci koji se specijalizuju za oblasti koje se smatraju važnim za UAE.

Više informacija o procesu prijavljivanja pročitajte OVDE

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Nova slika srpske dijaspore: Podaci koji će vas iznenaditi

Velika letnja nagradna igra: Pošalji priču, čeka te poklon!

Dubai fontana: Magični ples vode, muzike i svetlosti (VIDEO)

;