BIRO PRIČE

Burdž Kalifa u bojama zastave Srbije

Povodom obeležavanja Dana državnosti Srbije, najviša zgrada na svetu zasijala je u bojama srpske zastave.

U Srbiji je nizom svečanosti obeležen Dan državnosti koji se slavi u znak sećanja na dva datuma - 15. februar 1804. kada je Karađorđe podigao Prvi srpski ustanak i na 1835. godinu, kada je usvojen prvi Ustav Kneževine Srbije – Sretenjski.

Polaganjem venaca, državnim ceremonijama, akademijom i spektakularnim vatrometima širom zemlje obeležen je državni praznik koji se slavi od 2002. godine. Pored centralne državne ceremonije u Orašcu, Dan državnosti obeležen je i ceremonijama na Oplencu i u Kragujevcu.

I ove godine Burdž Kalifa, najviša zgrada na svetu, zasvetlela je u bojama srpske zastave. Tradicija koja posebno raduje srpsku zajednicu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima nije izostala ni ovog puta, a fotografije i snimci preplavili su društvene mreže. Prvi put Burdž Kalifa zasijala je u bojama srpske zastave 2020. godine.

I čuvena statua na fontani u centru Brisela, Maneken Pis, bila je obučena u srpsku narodnu nošnju povodom obeležavanja Dana državnosti Srbije.
"Maneken Pis odaje počast Srbiji. Nosiće narodnu nošnju da se proslavi nacionalni praznik Srbije", navedeno je na zvaničnom sajtu grada Brisela, a Ambasada Srbije u Belgiji zajedno sa udruženjem "Prijatelji Manekena Pisa" od 2011. svakog 15. februara organizuje obeležavanje Dana državnosti Srbije oblačenjem Manekena Pisa u našu narodnu nošnju.

I u prestonici Ujedinjenih Arapskih Emirata, Abu Dabiju, pojavila se srpska zastava na zgradi Nacionalne naftne kompanije Abu Dabi (ADNOC).

Srbijo, srećan rođendan!

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


;