BIRO PRIČE

Burdž Kalifa napunila 12 godina: Čime i dalje fascinira svet

Danas je Burdž Kalifa jedna od najvećih svetskih turističkih atrakcija

Burdž Kalifa u Dubaiju danas puni 12 godina, a ovaj neboder i dalje ne prestaje da oduševljava ljude širom sveta. Otvoren 2010. godine u čast predsednika šeika Kalife u Dubaiju 4. januara, ova kula prvenstveno je nosila ime Burdž Dubai.

Istog dana kada je i otvorena, zrada je dobila zvanje kraljice svetskih nebodera. Ova zgrada visoka je inače 828 metara, a impresivna statistika govori sama za sebe: najviša je opservatorija na svetu, ima 200 spratova i 22 miliona radnih sati je uloženo u njenu izgradnju. 

Nalazi se u četvrti "Poslovni zaliv". Izgradnja je počela 21. septembra 2004. godine, a planirani rok za završetak je bio septembar 2009. godine. Međutim, zgrada je završena i otvorena 4. januara 2010. godine, čime je oboren još jedan rekord. 

Arhitekta je bio Ejdrijan Smit koji je radio sa firmom Skidmor, Ouings i Meril (SOM) do 2006. i sama zgrada je inspirisana Velikom džamijom u Samari u Iraku. 

Inače je korišćen cevasti sistem konstrukcije, koji se smanjuje ka vrhu zgrade, kako bi se smanjio otpor vetra. 

Visina zgrade znači da je posle gledanja zalaska Sunca sa zemlje moguće odvesti se liftom do vidikovca i ponovo ga gledati kako zalazi. Ovo znači da se tokom ramazana na vrhu Burdž Kalife post prekida tačno četiri minuta kasnije. 

Danas je Burdž Kalifa jedna od najvećih svetskih turističkih atrakcija, a njena titula najviše građevine na svetu i dalje netaknuta. 

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Muralom šeika Bin Zajeda oboren svetski rekord

VELIKI ARAPSKI UM: U Dubaiju osnovan fond od 100 miliona AED

Indijac u Abu Dabiju osvojio 25 miliona dirhama na lutriji

Povezane teme: Burdž Kalifa Dubai UAE
;