BIRO PRIČE

Bolja prošlost: Slike koje nas vraćaju u detinjstvo

Da li prepoznajete ove predmete?

Ako ste rođeni devedesetih ili kasnije, velika je verovatnoća da nećete prepoznati većinu od ovih nabrojanih stvari, piše espreso.rs

            

1. Nekada se kafa prodavala isključivo u zrnu, i mlela se ručno baš u ovakvoj spravi.

                  

2. Dok se nisu pojavili Kinezi i njihove jeftine lampe, većina jugoslovenskih porodica imala je baterijske lampe poput ovih. 

         

3. Deca i sada koriste tempere, ali one koje je proizvodio slovenački Aero nekada su imali apsolutno svi đaci u SFRJ. Ta kompanija prolazi kroz težak period i već je neko vreme u stečaju. 

                

4. Praćke ručne izrade. To se nije kupovalo, a oni malo veštiji su mogli da naprave model kakav poželite. 

                  

5. Dobro, oni još mogu da se kupe, ali da li iko danas igra kilkere? 

               

6. Sinonim jugoslovenskog turizma! Šoljice i činije sa plavom crtom imao je svaki, ali baš svaki hotel i restoran. Fabrika koja ih je pravila ugašena je 2009. godine. 

                   

7. Verovali ili ne nekada nije bilo bar-kodova na robi, već su kasirke znala cenu svakog mogućeg proizvoda koji postoji u prodavnici i kucale ih na kasama koje su štektale i tandrkale. 

                      

8. Cing, cing, cing… zvuk žice koja lupa po vagli garantovao je da će iz bakine kuhinje uskoro zamirisati krofne, puslice ili nešto slično. 

                 

9. Kinder-lada! Da se polemisati o tome da li je bila bolji krem-namaz od Eurokrema, ali šolje i činije sa kravicom su ostale nenadmašna uspomena iz prošlog života.

               

10. Lepo piše - igra za svakog. Samo što su odrasli igrali pravu i traćili pare na nju, dok su deca uživala u ovoj dečijoj verziji tombole. 

                  

11. Kada se pojavio ovaj Iskrin model telefona je izgledao kao da ga je Marti MekFlaj doneo iz budućnosti - tanak, lagan, kompaktan...ma - čudo tehnike! 

                

12. Zahvaljujući italijanskoj verziji Paje Patka i njegovoj pasti mnogi su počeli redovno da peru zube. Bilo ih je u tri arome: jagoda, banana i narandža. 

                

13. Za ovim neuglednim komadićima metala niko ne žali što više ne postoje. U pitanju su nožići za otvaranje konzervi, a posle otvaranja mesnog nareska ili sardine njime, palac vam je bio crven kao bulka i brideo bi od bola. 

                       

14. Zvao se držač, ali su iz njega kasete uglavnom ispadale. Ah, prvo, ako pripadate mlađim generacijama, da li znate šta su kasete? 

                  

15. Pre neko što su napravljeni roleri, vozile su se rolšue. Njihova dobra osobina je bila što su mogle da se pričvrste za bilo koju obuću, kao i da se podešavaju za veličinu noge. U svemu ostalom - bile su čista katastrofa. 

               

16. Ovo je samo jedna od varijanti pištolja sa kapislama. Bilo je i onih gde je municija bila crvene boje načičkana u plastičnom krugu. 

              

17. Nekada se u prodavnicama nisu dobijale najlon-kese, pa je bilo "pod obavezno" da kad kreneš u kupovinu poneseš torbu od kuće. 

                  

18. Neki ga nisu dobili ni posle injekcije, već je ostao večno nedosanjani san - moskvič sa pogonom na pedale.

            

Šta biste vi dodali na listu? Podelite sa nama u komentarima. Setimo se zajedno detinjstva. :)

            

A. Tanasković

           


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.     


Preporučene priče:

Bosanac koji živi svoj san: Denis iz Zenice radi za Facebook

Život u Dubaiju: 10 zabluda koje će vas nasmejati (FOTO)

Zavirite u Dubai akvarijum (FOTO)

;