BIRO PRIČE

Avantura za divljenje: Džipom od Vojvodine do pustinje (FOTO)

Svakog petka na Našem Birou serijal “Avanturista”

Ivana i Zoran Milošev - jutro u Sahari

                         

Za Ivanu i Zorana Miloševa, mladi bračni par iz Novog Sada, filmovi na “velikom ekranu” nisu predstavljali kompletan ugođaj - želeli su to da dožive. Uz pomoć prijatelja i sponzora uspeli su da ostvare svoj san. Evo kako je sve počelo…

                     

Atlantik

             

- Mi smo savim obični avanturisti - kaže Ivana Milošev za Naš Biro. - Živimo u Srbiji, tačnije u Novom Sadu, sa mogućnostima poput većine ostalih, nekada bolje, nekada lošije, nikada isto niti monotono  Nas dvoje različitih, srcem spojenih, našli smo se na jednom polju. Želja nas je oboje vukla ka “onim tamo” prostorima, istočno, zapadno, južno, morima ili kopnom, sasvim je svejedno dokle god ima primesu avanture koja bar u mašti podseća na filmove o Indijani Džonsu.

                      

Gibraltar - u blizini su prešli u Maroko trajektom

                         

“Japanskom kamilom” do zapadne Sahare

Taj magični kontinent Afrika, kolevka čovečanstva - kontinent koji vrvi od različitih nacija, kultura, običaja, istorije…, privlačio je bračni par Milošev godinama, a jedna davno pozajmljena knjiga koja je skupljala prašinu na polici, kao i strah od letenja, naterali su ih da do nje nađu alternativni put - automobilom. Ograničenje u vremenu i novcu suzio je izbor na severni deo, tačnije Maroko.

                     

Tanger - prvi grad na koji se naidje u Maroku

                 

Znali su da će njihova japanska “kamila”, već istrenirana putešestvijama po Bliskom Istoku bez problema poneti sav teret ogromne količine kilometara pod točkovima, kao i velike temperaturne razlike. Njeno veličanstvo, kraljica terena, dama u godinama i kućni mezimac bračnog para Milošev - toyota 4runner :)

                     

Ait ben Hadou - zamak korišćen kao set za mnoge holivudske naslove. Ovde se snimao Gladijator, Dragulj sa Nila, Lorens od Arabije i mnogi drugi

                        

Ne krećite na ovakav put bez potpunog poverenja u svoje, po mogućstvu mehaničko vozilo. Elektronika i poslednji krici tehnologije mogu, kada je automobil u pitanju da vam donesu baš to, krike, jer u pustinji nema “ovlaštenih servisa” - prenosi Ivana “prvi postulat” za sve avanturiste.

Ideja se rodila i, zahvaljujući obostranim avanturističkim žmarcima, vrlo brzo je prerasla u planiranje.

                      

Ali El Coho Merzuga

                   

- Pripremajući se, tražimo što više podataka o zemljama kroz koje ćemo proći. Na stolu su razne knjige, mape, koristi se internet, telefoni…. O evropskim zemljama znamo dosta pa se unapred radujemo Barseloni, Marseju, Azurnoj obali… Ali Maroko nam je nepoznat, i što više saznajemo o njemu, deluje sve zanimljivije i privlačnije. Plan se za nijansu menja. Evropu mapiramo samo mestima koje bi bilo greh ne posetiti, ali na najkraćem putu do Gibraltara - prepričava ova svetska putnica.

                         

Jutro sa ribarima - Sidi Ifni

                       

Naime, plan je da, preko Hrvatske, Slovenije, Italije, Francuske i Španije stignu do Gibraltarskog moreuza gde će pokušati da se ukrcaju na trajekt i pređu na drugi kontinent - Afriku.

Usput svraćaju u Kan, Nicu, Monte Karlo, Monako, a zadržavaju se na spavanju u Provansi, Barseloni i Almeriji. Boravak u Maroku “ograničili” su na tri nedelje odakle idu u Tanger, pa morem preko Đenove ka kući.

                

             

Klanac Dades Gorge

                

- Nisam stigla ni da se nadivim brzo osmišljenom konceptu kada primećujem Zoranov dobro poznati vragolasti pogled za kojim je ubrzo usledilo i pitanje “A… kada smo već tamo, što ne bismo obišli još nešto? Mislim… ko zna kada će nam se ponovo pružiti prilika?” I tako se plan proširio na još dve nedelje i još jednu zemlju – Zapadnu Saharu. Ne mogu reći da me je trebalo dugo nagovarati - iskrena je Ivana.

                           

Kaskad Uzud - vodopadi na oko 100km severno od Marakesa

                    

Neočekivana podrška

Njihovi prijatelji sumnjičavo su vrteli glavom. "Tamo je opasno ići automobilom, nepoznata zemlja, strani jezik, kutura…”, govorili su. Istovremeno, informacije sa interneta (backpackeri tj. autostoperi su sjajan izvor informacija o bilo kojoj destinaciji na planeti) i iz nekih knjiga (npr. Lonley Planet) govorile su potpuno suprotno.

                             

Marokanske koze penjačice

              

Druželjubivi majmuni u divljini

                     

- U jeku priprema odlučili smo se da probamo ono što ranije nikada nismo - da potražimo sponzore i možda TV kuću koja bi nas podržala. Da budemo do kraja iskreni, ceo projekat nam je “izlazio daleko van budžeta”, pa bi nam pomoć baš značila, nismo hteli tako lako da odustanemo. Na naše ogromno iznenađenje RTV prihvata izazov, šalje sa nama profesionalnog kamermana, prepušta nam režiju i scenario, što je za nas bilo još jedno iznenađenje, a uz njih je bilo lako dobiti “DDOR” i “Garmin”. Naši prijatelji “Trio Servis” iz Novog Sada svakako stoje uvek uz nas, a tako je bilo i sada. Oformili smo malu ekspediciju i počeli pripreme za put - otkriva Ivana.

                   

Sahara Merzuga

              

Kako je proteklo putovanje bračnog para Milošev, šta su sve videli i gde su sve bili možete pratiti na portalu Naš Biro, uokvireno u 25 epizoda serijala “Avanturista” koji je emitovala RTV. Svakog petka, na našem portalu nova epizoda i nova avantura!

                               

Aleksandra Tanasković

                 


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku. 

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji. 


Preporučene priče:

Tamo gde vas ptice bude: Rajska vrata Homolja (FOTO)

NAŠ BIRO VAM MENJA ŽIVOT: UVEK IMA NADE!

Skok sa 99. sprata: Da li ste zavisni od adrenalina?

;