BIRO PRIČE

APEL: Pomozimo Jovanu (2) da pobedi tumor na mozgu

Dvogodišnjem Jovanu Stankoviću dijagnostikovan je redak tumor mozga. Za operaciju u Nemačkoj neophodno je 223.300 eura.

Zdrav čovek ima milion želja, a bolestan samo jednu – da ozdravi. Ovu rečenicu čuli ste ko zna koliko puta, ali kada je izgovore roditelji, kumovi i prijatelji nekog deteta, ona ima posebnu težinu i ne može da nas ne natera da se zapitamo koliko smo, zapravo, srećni što smo mi i naši najmiliji zdravi...

Nažalost, roditelji Jovana Stankovića suočavaju se sa najtežom životnom bitkom – bitkom za ŽIVOT svog deteta.

Maleni Jovan ima tek dve godine, a od 29. decembra 2017. godine bori se sa izuzetno retkim zloćudnim tumorom mozga. Tog dana Jovan je operisan na Klinici za neurohirugiju KCS. Posle operacije izvršene su patohistološke analize u KCS, koje su pokazale strašnu dijagnozu - Glioblastom multiforme gradus IV - najzloćudniji tumor mozga. Dvogodišnji Jovan je najmlađi pacijent ikada u Srbiji kome je ova dijagnoza postavljena. Prognoze naših lekara bile su neprihvatljive - da Jovan ima još 52 nedelje života uz hemioterapiju - usled nedostatka iskustva i drugih opcija, naši su onkolozi predložili terapiju koja uopšte nije namenjena za lečenje dece ovog uzrasta.

Iz Univerzitetske klinike u Hajdelbergu (Nemačka), posle završenih opsežnih molekularnih i genetskih analiza, Jovanu je dijagnostikovan infantilni hemisferni gliom – tip tumora mozga kakav u Republici Srbiji nikada nije ni prepoznat ni lečen. Nemački lekari, koji zaista jesu najeminentniji stručnjaci u ovoj oblasti, poslali su porodici poziv za Jovanovo lečenje, napisavši da se ovaj tip tumora u njihovoj klinici uspešno leči sa dobrim prognozama. Uz poziv za dolazak, poslali su i predračun – na 223.300,00 eura.

I nakon brojnih i iscrpljujućih razgovora, domaći lekari ne žele da potpišu upućivanje na lečenje u inostranstvo, pa nije moguće ni tražiti pomoć od države (RFZO-a, ni Ministarstva zdravlja).

Jovanovoj porodici ponuđen izbor u kojem – sa jedne strane, izvesno najiskusniji lekari na svetu, na osnovu rezultata molekularnih analiza prepoznaju tumor kao jako redak infantilni hemisferni gliom, predlažu Jovanovo efikasno lečenje sa dobrim prognozama i pozivaju dete u svoju ustanovu, a sa druge, domaći lekari koji, sem dobre volje, objektivno ne raspolažu nikakvim iskustvom za primenu adekvatne terapije, te bi bili prisiljeni da eksperimentišu na Jovanu, što je za dečakovu porodicu, iz očiglednih razloga, neprihvatljivo.

Redakcija Našeg Biroa poziva sve ljude dobre volje da pomognu u prikupljanju novčanih sredstava kako bismo malenom Jovanu uspeli da omogućimo lečenje i priliku da odraste uz sve ljude koji ga neizmerno vole i koji biju bitku za njegov život.

Takođe, molimo vas da informacije prosledite svima koje znate – još jedan od faktora koji je porodici jako važan je i vreme – Jovan na lečenje mora krenuti što je pre moguće.

Jovanovoj porodici svaka pomoć u ovom trenutku neizmerno znači. Nijedna donacija nije mala! Odvojite onoliko novca koliko možete – Jovanu će bukvalno svaki dinar značiti! Jedna kafa manje u kafiću nikome od nas neće pokvariti dan, a jednom detetu možemo da spasimo život.

Broj dinarskog računa: 205-9011007399671-60

Broj deviznog računa: 9031025387118

SWIFT – BIC:         KOBBRSBG

IBAN/ Account Number: RS35205903102538711877

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

LJUDI KOJE VOLIMO: Životna misija Vanje Grbića (FOTO)

Istinita priča o ljubavi koja će vam ugrejati dušu

Život na ispitu: Odlazak (ni)je rešenje


;