BIRO PRIČE

​7 saveta i trikova za pravljenje koktela kod kuće

Bilo da se pripremate za koktel ili jednostavno želite da uživate u sopstvenim koktelima kod kuće, evo sedam saveta i trikova koji bi vam mogli pomoći da to učinite kao profesionalac

Kada gledate barmena, čini vam se da mešanje pića izgleda lako, ali kada jednom pokušate da mešate koktele kod kuće, shvatite da je to malo izazovnije od sipanja nasumične tečnosti u šejker.
Osim pravilnog merenja sastojaka, takođe morate naučiti različite tehnike mešanja i odgovarajuće vreme za njihovu upotrebu. Osim toga, trebalo bi da kupite najbolje vino i žestoka pića za određeni koktel koji planirate da napravite. 

Dakle, bilo da se pripremate za koktel ili jednostavno želite da uživate u sopstvenim koktelima kod kuće, evo sedam saveta i trikova koji bi vam mogli pomoći da to učinite kao profesionalac:

1. Upoznajte sastojke

Sasvim je normalno da pronađete zbunjujuće reči koje se koriste u receptima za koktele, pogotovo jer neki od ovih izraza zvuče isto. Dobar primer za to su likeri.

Alkoholno piće je svaka tečnost koja je prošla proces destilacije sa visokim sadržajem alkohola. S druge strane, likeri su zaslađena žestoka pića i potkategorija pića.

Liker daje mnogim pićima prepoznatljiv ukus, dok je liker grupni izraz koji opisuje destilovana alkoholna pića, uključujući likere.

Zato se nemojte zbuniti ako, na primer, pravite italijanski espreso martini. Ako recept kaže da morate kombinovati liker Kahlua sa rashlađenim espressom i amarom (italijanski biljni liker), to se odnosi na određenu vrstu zaslađenog alkohola. I normalno, zamena jakim pićem napraviće nered u martiniju.

Osim likera, postoji još šest osnovnih destilovanih žestokih pića - koje ćete najverovatnije koristiti u svom kućnom baru, na sledeći način:

Džin - destilovan iz žitarica ili voća (šljiva) davanjem kleke. (tal. ginepero fra. genievere) 

Rakija - destilovana od voća (obično grožđa)

Tekila - prepoznatljiv proizvod Meksika destilovan iz biljke agave

Rum - destilovan od melase ili šećera

Viski - počinje sa destilovanim fermentisanim zrnom ječma, kukuruza, raži i uglavnom odmara neko vreme  (što duže)

Vodka - destilovana od mnogih različitih sastojaka, poput žitarica i krompira

2. Pronađite balans

Pronalaženje prave ravnoteže sastojaka ključno je za usavršavanje vaših koktel pića. I verovali ili ne, naučićete kako to učiniti vežbajući na limunadi.

Mešanjem limunovog soka sa jednostavnim sirupom u odnosu 1: 1 dobija se srednji slatko-kiseli ukus. Ali pošto je svako nepce drugačije, možda ćete pronaći svoju jedinstvenu tačku savršene ravnoteže dodavanjem još sirupa ili više limuna da biste prilagodili ukus pića.

Ova metoda kalibracije pomoći će vam da bilo koji recept za koktel savršeno odgovara vašem nepcu.

Imajte na umu da mantra „manje je više“ dobro funkcioniše kada tek počinjete da učite miksologiju. Kada eksperimentišete sa ukusima, dodavanje sastojaka malo po malo omogućava vam da postignete savršenstvo brže od sipanja više sastojaka odjednom.

Na kraju krajeva, uvek možete dodati još sastojaka u koktel da biste prilagodili aromu (tj. Dodati još šećera ili soka ako je ukus prejak), ali ne možete ukloniti ono što je već umešano u njega.

3. Ne štedite na ledu

Mnogi početnici i „uradi sam“ ljudi zanemaruju važnost dovoljne količine leda u zamrzivačima. Ovo uglavnom proizlazi iz toga što ne znate kroz koliko leda zapravo možete proći dok pravite koktele.

Ali ovim napicima je led potreban isto onako kako je hlebu potrebno brašno, pa se potrudite da nabavite što više leda. Ako kupovina u prodavnicama nije opcija, uverite se da vam je zamrzivač pun domaćeg leda.

Za vrhunski domaći led koristite silikonsku posudu sa poklopcem. Ovo će sprečiti da led upije neprijatne mirise iz zamrzivača, posebno ako vaši nemaju odvojene zatvorene pregrade za meso i drugu hranu sa jakim mirisom. Ne zaboravite da operete i posudu za led posle svake upotrebe.

4. Počnite sa klasikom

Mešanje koktela je samo razumevanje suštine recepta kao i njihove korene. Na primer, ako nameravate da pomešate Daikuiri, dobar početak je učenje kako napraviti viski kiselo.

Alternativno, savladavanje Negronija znači da možete srediti zlog Boulevardiera. Pronađite korene različitih porodičnih stabala koktela, savladajte ih i za kratko vreme ćete biti barmen kao profesionalac.

Iako nije nemoguće popiti martini iz šolje za kafu, ceo ovaj scenario pobija poentu ispijanja martinija. Ako za tu priliku postoji savršeno stakleno posuđe, koristite ga. Ako zaista ozbiljno shvatate kućno šankovanje, potrebne su vam, između ostalog, odgovarajuće čaše za mojito, šejkeri za koktele, staromodne čaše sa dugim peteljkama i pouzdana čaša za viski.

Profesionalni savet: Za većinu koktel pića bilo bi najbolje da se odlučite za manje čaše. Iako ostavlja više posla onome ko meša piće, korišćenje manjih čaša osigurava da se pića ne zagreju pre nego što ih neko dovrši.

6. Nabavite punč

Da li ste znali da možete unapred spremiti punč i čuvati ga za kasniju upotrebu? Ovaj stari trik predaka barmena podrazumeva čuvanje boce punča u frižideru. Ovo će vam definitivno pomoći da vaš kućni bar postane vaš omiljeni deo kuće.

Ako se pravilno izvede, to osigurava doslednost i kvalitet.

Imajte na umu da ako vaš punč ima gazirani sastojak poput šampanjca, trebalo bi da ga dodate tek kada budete spremni da poslužite piće.

7. Ne zaboravite prezentaciju

Jedna stvar koja razlikuje koktele od drugih pića je prezentacija. Dakle, kada mešate svoja pića ili ih poslužujete gostima u kući, nikada ne zaboravite da ne bi trebalo samo da ima dobar ukus već bi trebalo i da izgleda dobro.

U ovom aspektu, čak i male stvari su važne, uključujući korišćenje odgovarajućeg ukrasa. Ako se to učini kreativno, to će rezultirati stručno napravljenim remek-delom dostojnim društvenih medija.

Naravno, ne postoji univerzalna formula koja se primenjuje na svaku vrstu pića. Prvo, različitim pićima su potrebne različite vrste staklenog posuđa. Ako ne možete nabaviti svaki stakleni stil, kupite najprikladnije za vrste pića koje češće mešate.

Nakon što odaberete pravu čašu, takođe ćete želeti da znate odgovarajuće pripreme koje će učiniti da vaše čaše zaista budu dostojna posuda za vaše koktele:

Ohladite čašu koktela

Hladna pića treba da idu u hladne čaše. Zbog toga profesionalni barmeni odvajaju vreme da ohlade čaše za koktele pre nego što ih upotrebe.

Jedan od načina da to učinite je da čaše napunite ledom. Odložite ih dok mešate pića.

Kada završite sa mešanjem, staklo bi takođe trebalo da se ohladi i spremno za upotrebu. Ne zaboravite da led koji se koristi za hlađenje stakla zamenite svežim ledom.

Napunite čašu koktela

So, šećer i drugi oblici arome ne samo da poboljšavaju ukus koktela, već i dodaju teksturu i stvaraju potpuno novo iskustvo.

Da biste soli dodali čašu za margaritu, možete početi tako što ćete na njenu ivicu naneti tečnost (na primer, sok od limete). Zatim okrenite čašu naopako na posudi napunjenoj solju i umočite celu ivicu čaše dok se potpuno ne prelije pre nego što u nju ulijete koktel.

Mešanje koktela kod kuće ne mora biti komplikovano. Naučite ove  navedene savete i trikove i mešajte svoja omiljena pića kao pravi profesionalac.

 Prijatno i živeli!

Takođe pročitajte: Grilujte kao profesionalac 

Tekst: flashydubai.com

Povezane teme: kokteli Dubai barmen Beograd
;